Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται το ζήτημα που έχει ανακύψει στον Νότιο Έβρο και με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια περί διαφοράς «λίγων δεκάδων μέτρων». Έντονες ανησυχίες της ελληνικής πλευράς προκαλεί η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα.
Το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε χθες διάβημα στην Τουρκία, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου και την παρουσία τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος. Στο συγκεριμένο ζήτημα είχε αναφερθεί ο κ. Δένδιας σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΑ, κάνοντας λόγω για διαφορά λίγων δεκάδων μέτρων.
«Να μας απαντήσει η κυβέρνηση «για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα στον Έβρο. Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.
Χθες, οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, με κοινή δήλωσή τους είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση άμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει.
Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια «για τον τρόπο αντιμετώπισης των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στον Έβρο», διατυπώνει και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης.
Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει ότι η κυβέρνηση «αφού βάφτισε “εισβολή” την προσπάθεια κατατρεγμένων να περάσουν στην Ευρώπη στέλνοντας στρατό-αστυνομία να υψώσουν φράχτες, υποδεχόμενη υψηλόβαθμο κλιμάκιο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και συνοδεύοντας μέχρι και την ΠτΔ το Πάσχα, τώρα με την καταπάτηση ελληνικού εδάφους από το καθεστώς του κ. Ερντογάν παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο».
Αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών ο κ. Κριθαρίδης λέει ότι «προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για λίγες “δεκάδες μέτρα” και όχι για τα 16 στρέμματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί κανονικότατα οι τουρκικές δυνάμεις, στη συνέχεια προσπάθησε να φιμώσει και τον τύπο για το ζήτημα “δεν αξίζει ούτε μονόστηλο σε εφημερίδα”, ενώ τέλος μετά από προφανή κυβίστηση το Υπουργείο προέβη σε διάβημα!».
«Είναι βλέπετε και η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης όπως ακριβώς και η οικονομική, πυγμή έναντι των αδυνάμων, υποχωρητικότητα έναντι των ισχυρών, στο ίδιο έργο θεατές» καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25.
Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας αφορά τη θέση Μελισσοκομείο στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν στην περιοχή άνδρες τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων.
Σε πρακτικό επίπεδο, η Αθήνα επικαλείται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923, με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας προβληματίζει την ελληνική πλευρά. Το φαινόμενο της παραβίασης του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά είναι πλεόν καθημερινό φαινόμενο, ενώ την Πέμπτη υπήρξε μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά F-16. Την ίδια ημέρα, τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος της Frontex εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων καθώς και ελληνικό αλιευτικό σκάφος.
Σύμφωνα με τη λιμενική αρχή Χίου, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι τουρκικές ακταιωροί πραγματοποιούσαν διαρκώς επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος των σκαφών του.
naftemporiki.gr