Skip to main content

Σε καλό κλίμα η τριμερής – Συνεχίζεται η δουλειά στο Brussels Group

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με τα μάτια στραμμένα στο Brussels Group και τις διαβουλεύσεις, είτε διά ζώσης είτε μέσω τηλεδιασκέψεων, των τεχνικών κλιμακίων με τους θεσμούς, βρίσκεται η κυβέρνηση προσδοκώντας την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα.

Η χθεσινή «διαρροή» της εμπλοκής που υπάρχει για τους συντελεστές στον ΦΠΑ είναι ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική αντιπροσωπεία, στο δρόμο προς τη συμφωνία. Αρκούντως αποκαλυπτική, για το που βρισκόμαστε σήμερα, είναι και η θέση που φέρονται να εξέφρασαν στη χθεσινοβραδινή συνάντηση οι ΜέρκελΟλάντ στον κ. Τσίπρα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις και συνεπώς και στη συμφωνία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στη χθεσινοβραδινή συνάντηση (άρχισε στις 22:56 και κράτησε σχεδόν 2,5 ώρες) Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος «εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή «Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», ενώ «υπήρξε θετικό κλίμα σε σχέση με ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης, για την επόμενη ημέρα». Πρόκειται επί της ουσίας για δύο θέματα στα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει στο κείμενο της συμφωνίας, προκειμένου να την «πακετάρει» επικοινωνιακά και να την περάσει από τη Βουλή με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.  

Επίσης, στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στα τεχνικά κλιμάκια, τόσο για τα θέματα που υπάρχει συμφωνία όσο και για εκείνα που υπάρχουν αποκλίσεις. Ειδικότερα για τα τελευταία η Αθήνα ζητά από τους δύο ηγέτες να συνδράμουν ώστε να καμφθούν τα πολλές φορές «μαξιμαλιστικά» αιτήματα των τεχνικών κλιμακίων. 

Από την πλευρά του ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε λόγο για φιλικές και εποικοδομητικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».

Κυβερνητικές πηγές από την πρωτεύουσα της Λετονίας διευκρίνιζαν ότι η χθεσινή συνάντηση δεν υποκαθιστούσε ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup και γι’ αυτόν τον λόγο η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ηγέτες.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει της επαφές του με συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 14:30 (ώρα Ελλάδας), μια συνάντηση που θα διεξαχθεί στον απόηχο της «πρότασης Γιούνκερ», για μερική συμφωνία και εκταμίευση μέρους των δόσεων.