Skip to main content

Η Κίνα προωθεί αμφιλεγόμενο νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ

Έναν αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος αφορά την ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ, παρουσίασε η κινεζική κυβέρνηση στην ετήσια συνέλευση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, η οποία αρχίζει τις εργασίες της σήμερα.

Η πρόταση νόμου για την ασφάλεια, που αφορά «την εσχάτη προδοσία, τη στάση, την αποσχιστική και την ανατρεπτική δράση» κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής κατά την έναρξη των εργασιών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας, έπειτα από τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ότι οι αντικαθεστωτικές ενέργειες στο Χονγκ Κονγκ δεν θα γίνουν ανεκτές έπειτα από τις τεράστιες καθημερινές διαδηλώσεις του περασμένου έτους για την δημοκρατία.

Τέτοιου είδους νόμοι ωστόσο δεν έχουν ποτέ εγκριθεί και τώρα το Πεκίνο προσπαθεί να τους προωθήσει.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Κίνα Ρόμπιν Μπραντ, αυτό που ενδεχομένως θα κάνει την κατάσταση τόσο εμπρηστική είναι ότι το Πεκίνο θα μπορούσε, θεωρητικά, να παρακάμψει το κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ και να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις.

Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί «ειδική διοικητική περιοχή» της Κίνας. Το ημιαυτόνομο έδαφος του Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει θεωρητικά μέχρι το 2047 ελευθερίες που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική Κίνα, βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα» που είχε επικρατήσει κατά τη μεταβίβαση της κυριαρχίας του από τη Βρετανία στην Κίνα το 1997.

Οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας ανησυχούν ότι η νέα νομοθεσία που προωθεί η  Κίνα μπορεί να σημαίνει «το τέλος του Χονγκ Κονγκ»,  δηλαδή τέλος της αυτονομίας του και αυτών των ελευθεριών.

Πέρσι, επί μήνες πραγματοποιούνταν κάθε Σαββατοκύριακο διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, συχνά βίαιες. Η κινεζική ηγεσία πιστεύει ότι αυτός ο νόμος είναι απαραίτητος για να αποφευχθεί η επανάληψη αυτών των διαδηλώσεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC