Skip to main content

Στο στόχαστρο Ρώσων χάκερ η ουκρανική Burisma

Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ουκρανικής εταιρείας Burisma, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας ανήκε ο γιος του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, επιχείρησαν να υποκλέψουν Ρώσοι χάκερ, υποστηρίζει αμερικανική εταιρεία συστημάτων κυβερνοασφάλειας.

Η Burisma Holdings Ltd βρισκόταν στο επίκεντρο των προσπαθειών του Αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Ιούλιο να πιέσει τις ουκρανικές αρχές να ανακοινώσουν έρευνα για τους Μπάιντεν για διαφθορά, μια προσπάθεια η οποία κατέληξε στην παραπομπή του σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου.

Η εταιρεία συστημάτων κυβερνοασφάλειας Area 1, με έδρα στην Καλιφόρνια, ήταν εκείνη που διαπίστωσε την κυβερνοεπίθεση στην Burisma και μάλιστα τη συνέδεσε με την Κεντρική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ρωσίας (ή GRU). Η ίδια ομάδα, γνωστή και ως «Fancy Bear» από τους ερευνητές στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, ήταν εκείνη που είχε επιτεθεί στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016, στο πλαίσιο της επιχείρησης που οι ερευνητές ονομάζουν απόπειρα ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές.

«Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η επίθεση αυτή μοιάζει με αυτό που είδαμε το 2016», δήλωσε σε συνέντυξή του διευθύνων σύμβουλος της Area 1 Όρεν Φάλκοβιτς.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σχόλιο για την υπόθεση ούτε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ούτε από αξιωματούχοους της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ούτε από στελέχη της Burisma.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters