Skip to main content

Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής: Τραμπ, όπως Στάλιν

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα αναμένεται να εκφωνήσει λόγο μεθαύριο Τετάρτη, συγκρίνοντας τις επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ στα αμερικανικά ΜΜΕ με την ρητορική του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν, μεταδίδει το CNN.

Σύμφωνα με απόσπασμα της ομιλίας, ο Φλέικ θα ασκήσει κριτική στον Τραμπ για την κίνησή του να χαρακτηρίσει τα αμερικανικά ΜΜΕ ως «τον εχθρό του λαού», ενώ ο γερουσιαστής θεωρεί την επίθεση αυτή κατά του Τύπου, ως «πρωτοφανή κι αβάσιμη».

«Είναι ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η δημοκρατία μας ότι ο πρόεδρός μας χρησιμοποιεί εκφράσεις που χρησιμοποιούσε ο Ιωσήφ Στάλιν για να περιγράψει τους εχθρούς του», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε απόσπασμα της ομιλίας. Η κακή έννοια της φράσης «εχθρός του λαού» αποδεικνύεται από το γεγονός της απαγόρευσης της χρήσης της ακόμη κι από τον Νικίτα Σεργκιέγιεβιτς Χρουστσόφ.

Ο Χρουστσόφ είχε δηλώσει προς το Σοβιετικό Κομμουνιστικό Κόμμα ότι η φράση αυτή υιοθετήθηκε από τον Στάλιν με σκοπό την «εξόντωση όσων διαφωνούσαν με τον υπέρτατο ηγέτη».

Η ομιλία του Φλέικ στην κεντρική της ιδέα θα τονίσει ότι οι ενέργειες του προέδρου Τραμπ θα πρέπει να είναι μία μεγάλη ντροπή για την Γερουσία, αλλά και για τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Η ελευθερία του Τύπου είναι ο εχθρός του δεσποτισμού, καθιστώντας τον ελεύθερο Τύπο θεματοφύλακα της δημοκρατίας», αναφέρει στην ομιλία του ο Φλέικ. «Όταν ένας άνθρωπος της εξουσίας αποκαλεί χαρακτηριστικά τις ειδήσεις που δεν του αρέσουν ”κατασκευασμένα νέα”, είναι αυτός που θα πρέπει να κινήσει τις υποψίες κι όχι ο Τύπος», τονίζει ο γερουσιαστής.

Ο Φλέικ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αξιοποιήσει τον κοινοβουλευτικό χρόνο που απομένει, ασκώντας κριτική στον πρόεδρο Τραμπ όταν κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.

Πηγή: CNN