Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των Σκοπίων είναι στην τελική ευθεία και το πιθανότερο σενάριο είναι η επίτευξη συμφωνίας.
Χθες, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος μίλησε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters για να πει ότι «ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να λύσει το Σκοπιανό», ενώ το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών μεταφέρουν την εικόνα ότι η συμφωνία είναι πλήρης και το μόνο που δεν έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι το όνομα.
Συγκλίνουσες πληροφορίες καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο επικοινωνιακό πυροτέχνημα που μετά από λίγες ημέρες θα σβήσει. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι η τελική συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του. Ο κ. Τσίπρας;
Ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να πάρει το ρίσκο της συμφωνίας στο Σκοπιανό, μετρώντας κέρδη και ζημίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα που έχει από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Οι διαθέσεις της ελληνικής κοινής γνώμης παραμένουν για την πλειονότητα αρνητικές σε όνομα που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Σε τι ποντάρει;
Η κυβέρνηση εντάσσει την ενδεχόμενη συμφωνία στο Σκοπιανό στον εκλογικό της συνδυασμό. Η έξοδος από το μνημόνιο και η λύση στο Σκοπιανό θα είναι τα δύο ισχυρά μηνύματα του κ. Τσίπρα.
Το Σκοπιανό σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί ως όχημα στο διαχωρισμό που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση.
Να δείξει με το δάκτυλο τη Ν.Δ. ως την πολιτική δύναμη που αντιδρά σε λύσεις που ωφελούν τη χώρα, όπως ήδη υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας για το κλείσιμο του ονοματολογικού, προκαλώντας ρήγματα στο εσωτερικό της.
Και παράλληλα να εγκλωβίσει και να διχάσει το Κίνημα Αλλαγής, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ανοικτά – το γράφουν και τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ σε κάθε ευκαιρία – ότι Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ έχουν γραμμή υπέρ της λύσης στο ονοματολογικό των Σκοπίων και έτσι θα κινηθούν στη Βουλή εφόσον υπάρξει συμφωνία που θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, για τον ΣΥΡΙΖΑ η πόλωση είναι δεδομένη και αποτελεί στόχο, για το Κίνημα Αλλαγής όμως η στρατηγική της κυβέρνησης μοιάζει με «μαστίγιο και καρότο» και τελικό στόχο τη μείωση των δυνάμεών του ή ακόμα και τη διάλυσή του. Για παράδειγμα, θα επιδιωχθούν συμμαχίες ΣΥΡΙΖΑ- Κινήματος Αλλαγής στις τοπικές κοινωνίες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, την ίδια ώρα που σε επίπεδο κορυφής θα καταγγέλλεται η κ. Γεννηματά ότι ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και αρνούμενη τον διάλογο για μελλοντική συνεργασία, κλίνει προς τη Δεξιά και τη Νέα Δημοκρατία.
Αν ισχύουν τα όσα είπε ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters και αφήνει η κυβέρνηση να διαρρεύσουν τις δύο τελευταίες ημέρες, ο κ. Τσίπρας έχει πάρει την απόφαση να αναλάβει το ρίσκο της συμφωνίας στο Σκοπιανό. Το ρίσκο μίας συμφωνίας που θα φέρει τα πάνω – κάτω. Στην κοινή γνώμη, αλλά και στη Βουλή. Θα προκαλέσει τριγμούς στη συγκυβέρνηση, καθώς στην προσπάθεια να αναδείξει το δίπολο πρόοδος – συντήρηση είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας έχει υπολογίσει να «κάψει» τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο και θα προκαλέσει αναταραχή στους πολιτικούς του αντιπάλους και ανακατατάξεις στο εσωτερικό σκηνικό, αλλά και θα τον φέρει απέναντι στην πλειονότητα της κοινής γνώμης.
Το μεγάλο ερωτηματικό αυτής της κίνησης είναι το εμφανές ρίσκο. Θα έρθει ως πρωθυπουργός αντιμέτωπος με αυτό που σήμερα φαίνεται να θέλει η πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης; Θα κάνει αυτό που ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός έχει αποφύγει να κάνει, καθώς σε όλα τα μείζονα θέματα ακολουθεί το ρεύμα (ή κρύβεται μεταφέροντας την ευθύνη στον ελληνικό λαό) και δεν το δημιουργεί;
«Αν είσαι στα σχοινιά για μεγάλο διάστημα, προσπαθείς να ξεφύγεις και δεν μπορείς, τότε αναγκάζεσαι να πάρεις και ρίσκα που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα έπαιρνες» είναι η απάντηση έμπειρου πολιτικού αναλυτή που η «Ν» του έθεσε το ερώτημα κατά πόσο εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει το ρίσκο μίας συμφωνίας στο ονοματολογικό των Σκοπίων, όπως έγραψε χθες το Reuters.
Ο ίδιος, έχει και μία δεύτερη σκέψη. Ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό δεν θα κριθεί στη Βουλή, αλλά ή θα τεθεί σε δημοψήφισμα ή θα είναι η αιτία της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ώστε τις τελικές υπογραφές να τις βάλει η επόμενη κυβέρνηση.