Σαράντα διαμερίσματα βρίσκονται σε διαδικασία μίσθωσης σε ευάλωτες ομάδες στο πλαίσιο της κοινωνικής κατοικίας, μιας πρωτοβουλίας του Δήμου Θεσσαλονίκης που πρόκειται να συνεχιστεί ώστε να ενταχθούν και άλλες 60 κατοικίες στο ίδιο πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά τα σαράντα διαμερίσματα, το Γραφείο Κοινωνικής Στέγασης της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,1 εκατομμυρίου ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με φορέα ευθύνης το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ενώ βρέθηκαν 40 ακίνητα του ευρύτερου δημοσίου στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης τα οποία ανακαινίστηκαν με κόστος 22.000 ευρώ ανά ακίνητο.
Από το τέλος του 2025 άρχισαν να γίνονται κάποιες μισθώσεις διαμερισμάτων, των οποίων το μέσο εμβαδό είναι 60 τετραγωνικά μέτρα ενώ η μισθωτική αξία των ακινήτων είναι 3,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με το ενοίκιο να διαμορφώνεται στα 225 ευρώ κατά μέσο όρο. Ήδη έχουν υπογραφεί 23 μισθωτήρια και μένουν 34 άνθρωποι στα αντίστοιχα διαμερίσματα ενώ άλλα 9 μισθωτήρια βρίσκονται σε διαδικασία υπογραφής.
Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 1,2 εκ. ευρώ για συνέχιση του έργου
Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της όλης προσπάθειας, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με 1,2 εκ. ευρώ για να συνεχιστεί η λειτουργία του Γραφείου Κοινωνικής Στέγασης και να ενισχυθεί ώστε να διαχειρίζεται τα 40 ακίνητα για 100 ωφελούμενους και να αναζητήσει και άλλα 60 για 170 ωφελούμενους. Αυτή τη στιγμή εξειδικεύονται οι όροι της πρόσκλησης μέσω της Περιφέρειας για χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ώστε να προετοιμαστούν και να διατεθούν άλλες 60 προσιτά οικονομικες κατοικίες.
Μιλώντας στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος που προχώρησε στην παραχώρηση κατοικιών για ευάλωτες οικογένειες. «Για μας η υπόθεση της στέγασης και της προσιτής κατοικίας ήταν από την πρώτη στιγμή ένα πεδίο ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος» είπε ο κ. Αγγελούδης και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του δήμου για την ανίχνευση του θεσμικού πλαισίου, την αναζήτηση των οικονομικών δυνατοτήτων, τη διενέργεια διαβούλευσης με 50 φορείς, την επισήμανση των θεμάτων της αύξησης των ενοικίων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς και την αποστολή επιστολών στα αρμόδια υπουργεία.
Τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και την ενίσχυση της προσιτής κοινωνικής κατοικίας παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας Δημήτρης Σκούτας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη για την εξοικονόμηση 25 τουλάχιστον διαμερισμάτων προσιτής δημοτικής κατοικίας (από 45 έως 90 τετραγωνικά μέτρα) που θα απευθύνονται σε νέα ζευγάρια, ζευγάρια με τουλάχιστον ένα παιδί και μονογονεϊκές οικογένειες, με κοινωνικά κριτήρια.
6 οικόπεδα για ανοικοδόμηση
Όπως επισήμανε, από το σύνολο των δημοτικών οικοπέδων που είναι πολεοδομικά κατάλληλα και οικοδήσιμα επιλέχθηκαν 6 οικόπεδα. Για την ανοικοδόμησή τους είπε ότι θα γίνει μέσω του πλαισίου της κοινωνικής αντιπαροχής ενώ το οικονομικό μέγεθος αυτού του προγράμματος ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία 18 διαμερισμάτων σε κατασκευασμένο κτίριο εμβαδού 1.965 τετραγωνικών μέτρων, με κόστος 6 εκ. ευρώ που θα εξασφαλιστούν από το Εθνικό Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο. Τα διαμερίσματα αυτά απευθύνονται σε οικογένειες νεών με παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά κατοικίας αλλά και σε οικογένειες συνταξιούχων.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












