Skip to main content

Τυνησία: Μέτρα ανακούφισης έπειτα από τις ταραχές

Η κυβέρνηση της Τυνησίας προανήγγειλε τη λήψη μιας σειράς κοινωνικών μέτρων, έπειτα από μια εβδομάδα διαδηλώσεων εναντίον των πολιτικών λιτότητας, αλλά και εκτεταμένων ταραχών, με την ελπίδα ότι έτσι θα κατευνάσει την οργή μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Εντός της ημέρας αναμένονται πολλές διαδηλώσεις για την επέτειο της πτώσης του δικτάτορα Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι, ο οποίος εκδιώχθηκε από την Τυνησία τη 14η Ιανουαρίου 2011 από ένα κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της ανεργίας, της ακρίβειας και της εκτεταμένης διαφθοράς.

Το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα ωφελήσει πάνω από 120.000 Τυνήσιους οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα κοστίσει πάνω από 70 εκατομμύρια δηνάρια (23,5 εκατ. ευρώ), δήλωσε στον Τύπο ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μοχάμεντ Τραμπέλσι.

Προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας στις φτωχές οικογένειες για την εξασφάλιση στέγης, μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί «ιατρική κάλυψη για όλους» και αύξηση των επιδομάτων για τις πιο φτωχές οικογένειες, που θα αυξηθούν από τα 150 δηνάρια (50 ευρώ) στα 180 ως 210 δηνάρια (60 και 70 ευρώ αντίστοιχα) ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ήτοι κατά τουλάχιστον 20%.

Ειρηνικές διαδηλώσεις την ημέρα αλλά και εκτεταμένα επεισόδια τη νύχτα σημειώνονταν καθημερινά την περασμένη εβδομάδα σε πολλές πόλεις της Τυνησίας, καθώς τα μέτρα λιτότητας και οι αυξήσεις των φόρων προστέθηκαν στην υψηλή ανεργία –15%, κατά τα επίσημα στοιχεία– ενώ μείωσαν ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των Τυνήσιων, που ήδη έπληξε ο διόλου αμελητέος πληθωρισμός (πάνω από 6% στα τέλη του 2017).

Πηγή: ΑΜΠΕ