Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Τουρίστες αντί για …ευρωομόλογα στην Ελλάδα

Στο θέμα των καλοκαιρινών διακοπών αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung δίνοντας πληροφορίες στους αναγνώστες της για το τι ισχύει σε διάφορες χώρες. Για την Ελλάδα για παράδειγμα αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι η χώρα θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με τον τουρισμό από την 1η Ιουλίου, ότι οι ξαπλώστρες στις παραλίες πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους τρία με πέντε μέτρα και ότι «μαζί με άλλες χώρες που δεν έχουν πληγεί τόσο πολύ από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως η Κύπρος, η Αυστρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και το Ισραήλ θέλει να οργανώσει ασφαλείς αεροπορικούς διαδρόμους μεταφοράς τουριστών, η Γερμανία δεν συμμετέχει προς το παρόν σε αυτό το σχέδιο».

Ακόμη η εφημερίδα σε σχόλιό της επισημαίνει πως «τα ταξίδια στο εξωτερικό ακόμα και για διακοπές δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα, το οποίο στις δημοκρατίες μόνο σε απολύτως εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να περιοριστεί. Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν και είναι μια τέτοια έκτακτη κατάσταση. Στο μέτρο που η κρίση αποκλιμακώνεται, θα πρέπει τα ταξίδια να είναι και πάλι εφικτά. Για το λόγο αυτό είναι σωστό που ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μαζί με τους συναδέλφους του από γειτονικές χώρες αλλά και τουριστικούς προορισμούς, αναζητούν λύσεις … Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι άνθρωποι να μην μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ δυο περιοχών που έχουν αξιολογηθεί ως ασφαλείς. Η παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία θα αρθεί στα μέσα Ιουνίου. Αλλά και μετά επιβάλλεται προσοχή και για τον καθένα ατομικά».

Στο θέμα των καλοκαιρινών διακοπών αναφέρεται και η Taz του Βερολίνου, η οποία σημειώνει: «Διακοπές στα Κανάρια Νησιά ή στην Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα είναι σύντομα και πάλι εφικτές. Οι προϋποθέσεις εισόδου για τους ταξιδιώτες θα χαλαρώσουν και η καραντίνα μέσα στην ΕΕ θα αρθεί. Η Ευρώπη πράττει και αντιδρά από κοινού. Σίγουρα υπό την πίεση των δέκα ευρωπαϊκών χωρών που είναι τουριστικοί προορισμοί και η οικονομία τους εξαρτάται πάρα πολύ από τον τουρισμό. Αλλά όπως και να έχει, αισθανόμαστε πως είμαστε στο ίδιο καράβι και έχουμε τον ίδιο ορίζοντα. Αντί για ευρωομόλογα Γερμανοί τουρίστες».

Μύδροι για ένα βιβλίο περί Μόριας

H Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στο βιβλίο που εξέδωσε ο Ελβετός Ζαν Τσίγκλερ με τον τίτλο «Η ντροπή της Ευρώπης. Περί προσφύγων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πρόκειται για την περιήγηση του συγγραφέα για μερικές μέρες στη Λέσβο, όπου επισκέφθηκε και τη Μόρια. Ο αρθρογράφος Μίχαελ Μάρτενς κατακεραυνώνει το βιβλίο γράφοντας πως είναι «ανατριχιαστικά επιφανειακό, γεμάτο λάθη και κακόβουλες αιτιάσεις» ενώ υπογραμμίζει πως θα έβρισκε πολλούς χειροκροτητές στο εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. «Χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς για την ΕΕ όπως οι «χοντροκέφαλοι των Βρυξελλών» ή κάνει λόγο «για κουφούς ή τυφλούς υπαλλήλους» ενώ χαρακτηρίζει τη Μόρια «το γκέτο της Βαρσοβίας των ημερών μας». Έναν χαρακτηρισμό που ο Μάρτενς θεωρεί «τόσο παράλογο που δεν αξίζει τον κόπο ούτε να οργιστείς».

Ακόμα ένα παράδειγμα, το οποίο σύμφωνα με τον αρθρογράφο δείχνει πόσο προβληματικό είναι το βιβλίο: «Ακόμα και η κατάσταση στη Λέσβο, η οποία πέρα από κάθε υπερβολή είναι άσχημη, ο Τσίγκλερ γράφει το ανήκουστο ‘κάθε πρωί οπλισμένοι αστυνομικοί κάνουν περιπολίες στις ακτές. Συλλαμβάνουν τους πρόσφυγες, οι οποίοι κρύβονται μάλλον με αναποτελεσματικό τρόπο στους βράχους. Τους περνούν χειροπέδες, κάποιες φορές ακόμη και στα παιδιά’. Τι ανοησία. Καθένας που έχει επισκεφθεί το νησί, όχι για ολιγοήμερες διακοπές, θα επιβεβαιώσει ότι μπορεί κανείς να επιρρίψει κάμποσα στην ελληνική αστυνομία, ωστόσο δεν είναι τόσο ανόητη να περνάει χειροπέδες σε ανθρώπους που ούτως ή άλλως βρίσκονται στο νησί, έστω κι αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί σε κάποια μεμονωμένη περίπτωση. Υπάρχουν αμέτρητα ρεπορτάζ που διηγούνται με πιο ακριβή τρόπο τη μοίρα των μεταναστών ή των προσφύγων από ότι αυτή η ανθολογία των στερεοτύπων». Και ο Μάρτενς καταλήγει στο συμπέρασμα πως «το βιβλίο διαβάζεται μέσα σε λίγες ώρες αλλά ακόμα κι αυτές είναι χαμένος χρόνος».

Μαρία Ρηγούτσου