Skip to main content

Χονγκ Κονγκ: «Ένοχος» με 14 μήνες ποινή για τις διαδηλώσεις ο Τζίμι Λάι

Σε 14 μήνες φυλάκισης καταδικάστηκε ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ, Τζίμι Λάι, αφού κρίθηκε ένοχος για τη συμμετοχή του σε μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις.

Ο κ. Λάι ήταν ένας από τους πολλούς ακτιβιστές στο δικαστήριο την Παρασκευή, ο οποίος νωρίτερα κρίθηκε ένοχος για κατηγορίες σχετικά με μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2019.

Ο 73χρονος ιδρυτής της Apple Daily είναι έντονος επικριτής του Πεκίνου.

Η ετυμηγορία έρχεται καθώς η ηπειρωτική χώρα καταπατά όλο και περισσότερο τα δικαιώματα και ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, αναφέρει το BBC.

Αρκετοί άλλοι ακτιβιστές καταδικάστηκαν επίσης την Παρασκευή για συμμετοχή σε δύο διαδηλώσεις, στις 18 Αυγούστου και στις 31 Αυγούστου 2019.

Ανάμεσά τους ο 82αχρονος «πατέρα της δημοκρατίας» Μάρτιν Λι και η 73χρονη δικηγόρος Μάργκαρετ Νγκ, των οποίων οι ποινές είχαν ανασταλεί.

Εννέα από τους κορυφαίους υποστηρικτές της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης την Παρασκευή για τη συμμετοχή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2019 που πυροδότησαν μια συντριπτική καταστολή από το Πεκίνο.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η εφημερίδα Apple Daily του Λάι δημοσίευσε μια χειρόγραφη επιστολή του, που εστάλη από τη φυλακή, η οποία έγραφε: «Είναι δική μας ευθύνη ως δημοσιογράφοι να αναζητήσουμε δικαιοσύνη. Όσο δεν τυφλωνόμαστε από άδικους πειρασμούς, όσο δεν αφήνουμε το κακό να περάσει μέσα μας, εκπληρώνουμε την ευθύνη μας».

Ο κ. Λάι καταδικάστηκε σε 12 μήνες για τη διαδήλωση στις 18 Αυγούστου και σε άλλους 8 μήνες για τις 31 Αυγούστου. Ωστόσο, ο δικαστής διέταξε την εκτέλεση των ποινών ταυτόχρονα εκτός από δύο μήνες.

Αντιμετωπίζει άλλες έξι κατηγορίες – δύο εκ των οποίων επιβλήθηκαν βάσει του νέου Νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, ο οποίος μπορεί να έχει μέγιστη διάρκεια ζωής στη φυλακή. Είναι πιθανό ότι οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω κατηγορίες εναντίον του.

Ο νόμος, που εφαρμόστηκε στο Χονγκ Κονγκ από την Κίνα πέρυσι, ποινικοποιεί την απόσχιση και την ανατροπή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Πεκίνο αναθεώρησε τους εκλογικούς κανόνες της περιοχής για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη πίστη στην ηπειρωτική χώρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC