Skip to main content

Ιράν: Δεν επιτρέπουμε στη συμμαχία υπό τη Σ. Αραβία να ελέγξει το πλοίο προς την Υεμένη

Το Ιράν δεν πρόκειται να επιτρέψει σε ναυτικές δυνάμεις της συμμαχίας εννέα χωρών υπό τη Σαουδική Αραβία να ελέγξουν εμπορικό πλοίο του το οποίο κατευθύνεται προς την Υεμένη, υπό την προστασία πολεμικών σκαφών του ιρανικού ναυτικού.

Τη δήλωση έκανε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρζιέχ Αφχάμ, αμφισβητώντας έμπρακτα τον έλεγχο που επιχειρεί να ασκήσει η Σαουδική Αραβία στα χωρικά ύδατα της Υεμένης.

Η συμμαχία των εννέα αραβικών σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών ελέγχει όλα τα πλοία τα οποία εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Υεμένης, σε μια προσπάθεια να ελέγξει φορτία όπλων τα οποία ενδεχομένως να κατευθύνονται προς τους ιρανόφιλους αντάρτες Χούδι, που έχουν καταλάβει την εξουσία στη χώρα.

«Άδεια για έλεγχο στο πλοίο, το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, δεν πρόκειται να δοθεί από πλευράς Ιράν σε χώρες που συμμετέχουν στη σύγκρουση στην Υεμένη», ανέφερε η κ. Αφχάμ.

Το πλοίο είναι το εμπορικό Iran Shahed και κατευθύνεται στο ελεγχόμενο από τους Χούδι λιμάνι της Χοντάιντα της δυτικής Υεμένης. Από την Τρίτη το βράδυ στην Υεμένη εφαρμόζεται πενθήμερη εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ιράν να οδηγήσει το πλοίο στο Τζιμπουτί, απ’ όπου ο ΟΗΕ πραγματοποιεί τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν ότι ενισχύει στρατιωτικά τους Χούδι, πράγμα που η Τεχεράνη αρνείται.