Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Πότε θα ανοίξουν τα σύνορα; Θα επαναπατριστούν σύντομα οι Έλληνες ναυτικοί; Πώς προχωρά η καταβολή των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού; Το naftemporiki.gr απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών του.

Τι θα γίνει με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών; Ναυτικός φτάνει στις 25 Μαΐου στην Σιγκαπούρη και στις 5 Ιουνίου στην Κίνα. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση; Είμαστε στο σκοτάδι.

Το ζήτημα αφορά χιλιάδες Έλληνες ναυτικούς, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη λόγω της καραντίνας και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πώς θα ρυθμιστεί το θέμα συνολικά. Έχουν υπάρξει μόνο μεμονωμένες ενέργειες για περιπτώσεις που δεν έχουν σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας (πχ  η περίπτωση ναυτικών που κρατούνταν στο Τζιμπουτί επί επταμήνου). Εδώ και περίπου ένα μήνα πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, έχει ζητήσει από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας τη λήψη μέτρων. Επιπλέον μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα.

Είμαι Έλληνας του εξωτερικού και θα ήθελα να μάθω πού βρίσκονται οι συζητήσεις αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων και αεροδρομίων. Θα μπορέσουμε να έρθουμε το καλοκαίρι στην Ελλάδα;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί σήμερα το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων και των περιορισμό στα ταξίδια, ώστε να επιτραπεί η επανεκκίνηση του τουρισμού, που αποτελεί βασικό πυλώνα για τις οικονομίες πολλών χωρών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα έχει καταθέσει πρόταση στην Κομισιόν στην οποία αναφέρεται ότι  «στόχος μας είναι η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 15 Ιουνίου και όπου αυτό είναι εφικτό». Το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα της Ε.Ε. για τρίτες χώρες και εάν θα υπάρξει ειδικό καθεστώς ανάλογα με την επίδοση της κάθε χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας μένει επίσης να διευκρινιστεί.

Πού μπορούμε να επικοινωνήσουμε για αιτήσεις ενίσχυσης (800 ή 600 ευρώ) που απορρίφθηκαν ή που έγιναν δεκτές, αλλά δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα.

Δεν έχει δοθεί κάποιο συγκεκριμένο τηλέφωνο ή email επικοινωνίας. Για όλες τις σχετικές περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με το σύστημα Εργάνη ή το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο σημειώνεται ότι αναγνώστες που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας αναφέρουν ότι δεν έχουν υπάρξει απαντήσεις σε ερωτήματα, που έστειλαν.

Συνειδητοποίησα ότι δεν είχε γίνει οριστική υποβολή αίτησης για τα 800 ευρώ και έχω χάσει τώρα την προθεσμία. Θα έχω δεύτερη ευκαιρία;

Υπήρξαν δύο ευκαιρίες μέσα στον Απρίλιο για εργαζομένους σε αναστολή που είχαν χάσει την αρχική προθεσμία. Δεν έχει ανακοινωθεί κάποια νέα δυνατότητα υποβολής προς το παρόν για τις περιπτώσεις στις οποίες έγινε λάθος. Θα μπορούσατε ωστόσο να στείλετε ένα σχετικό μήνυμα στο Εργάνη, όπου να εξηγείτε ακριβώς την περίπτωσή σας.

Πότε εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις των ειδικών κατηγοριών;

Για τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι οι καλλιτέχνες, οι οικοδόμοι, εποχικοί υπάλληλοι σε τουρισμό κτλ, οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr έως και  την Κυριακή, 17 Μαΐου. Η πληρωμή θα γίνει στις 13-14 Μαΐου και στις 18-19 Μαΐου.

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ