Νόμιμα, αλλά με νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων (Π.Δ.) του υπουργείου Δικαιοσύνης και Υγείας με τα οποία το Νοσοκομείο και το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Φυλακών Κορυδαλλού, εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μετονομάζονται.
Σύμφωνα με τα σχέδια Π.Δ. οι δύο μονάδες υγείας των φυλακών Κορυδαλλού εντάσσονται στο ΕΣΥ και το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού μετονομάζεται σε «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού», ενώ το νοσοκομείο μετονομάζεται σε «Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού».
Με το πρώτο σχέδιο Π.Δ. η «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» συνδέεται με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β΄ Ψυχιατρική Κλινική /τομέας ψυχικής υγείας) και θα είναι δυναμικότητας 200 κλινών (180 ανδρών, 10 νεαρών ατόμων και 10 γυναικών).
Με το δεύτερο σχέδιο Π.Δ. το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα είναι δυναμικότητας 100 κρατουμένων (50 κλίνες για βραχεία νοσηλεία και 50 για ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία χρονίων πασχόντων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους). Το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα συνδέεται με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας ‘Αγιος Παντελεήμων, το οποίο θα έχει την ευθύνη νοσηλείας των ασθενών.
Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγήτρια την πάρεδρο Θεοδώρα Ζιάμου, στις υπ΄ αριθμ. 67 και 68/2018 γνωμοδοτήσεις-πρακτικά τους επισημαίνουν ότι και τα δύο σχέδια Π.Δ. έχουν στο κείμενό τους «κακότεχνες διαγραφές που δημιουργούν αμφιβολίες και θεωρούνται ως εκ τούτου ότι δεν αποτελούν διατάξεις του σχεδίου Π.Δ.».
Ακόμη, αναφέρουν ότι μέσα στο κείμενο «έχουν προστεθεί χειρόγραφα δύο αγκύλες, για τις οποίες δεν καθίσταται σαφές αν αποτελούν απλώς σημεία στίξης ή αν υποδηλώνον πρόθεση διαγραφής ή οριστική διαγραφή της αντίστοιχης διάταξης» και αυτό πρέπει να διευκρινιστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας προχώρησαν στην επεξεργασία των διαταγμάτων, όπως αναφέρουν, με την αντίληψη ότι τα κείμενα που περικλείονται σε αγκύλες, αποτελούν κείμενο των διαταγμάτων.
Παράλληλα, τα σχέδια διαταγμάτων αναφέρουν ότι δεν προκαλούν επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι δαπάνες λειτουργίας των μονάδων, η διατροφή των ασθενών, κ.λπ., θα γίνεται όπως γινόταν μέχρι τώρα από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι δαπάνες συντήρησης και ανανέωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού υλικού θα επιβαρύνουν το νοσοκομείο «Αττικόν» και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια.
Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι στο από 13.11.2017 έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» αναφέρεται ότι το ετήσιο κόστος προμήθειας του φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, κ.λπ. υπολογίζεται στα 75.000 ευρώ και ότι δεν έχει προσδιοριστεί ο φορέας που θα επιβαρυνθεί η δαπάνη, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί η λειτουργική, οικονομική και διοικητική ένταξη της επίμαχης μονάδος σε νομικό πρόσωπο ή σε υπηρεσία υπουργείου προκειμένου να προσδιοριστεί ο φορέας που θα επιβαρυνθεί την δαπάνη.
Και προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, πρέπει να προσθέσει στο κείμενο του διατάγματος ότι προκαλείται για τη ψυχιατρική μονάδα ετήσια δαπάνη 75.000 ευρώ ανά υπουργείο (Δικαιοσύνης και Υγείας).
Το ίδιο πρόβλημα, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, υπάρχει και στο δεύτερο διάταγμα για το νοσοκομείο κρατουμένων. Για τον λόγο αυτό υπέδειξε το ΣτΕ να αναγραφεί, ως δαπάνη το ποσό 115.000 ευρώ, όπως αναφέρει το εν λόγω έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως είναι γνωστό, βασική προϋπόθεση της νομιμότητας των σχεδίων Π.Δ. είναι η υποχρεωτική αναγραφή της δαπάνης που προκαλούν στον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον φυσικά προκαλούν.
Πηγή: ΑΜΠΕ