Skip to main content

K. Μητσοτάκης: Άμεση μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρου επιχειρήσεων με κυβέρνηση Ν.Δ.

Την «αδιαπραγμάτευτη» δέσμευση της Ν.Δ. για άμεση μείωση τόσο του ΕΝΦΙΑ, όσο και της φορολόγησης των επιχειρήσεων επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή τις εξαγγελίες που Πρωθυπουργού.

Όπως είπε, στα άμεσα μέτρα που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2020 περιλαμβάνεται η μείωση του «ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% εντός μιας διετίας», καθώς και η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% εντός δύο ετών. Στο ίδιο πακέτο άμεσης εφαρμογής θα βρίσκεται και η μείωση στα μερίσματα από το 10% στο 5% καθώς και μια σειρά από γενναία φορολογικά κίνητρα για το μέλλον, πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό πακέτο παροχών ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «ο κ. Τσίπρας δεν κλέβει το πρόγραμμά μας», καθώς – όπως είπε – δεν ασπάζεται τον πυρήνα του. «Ο κ. Τσίπρας δεν είναι φιλελεύθερος» πρόσθεσε.

«Ο κ. Τσίπρας παίρνει πίσω το επίδομα»

Σε ό,τι αφορά τη «13η σύνταξη» επισήμανε ότι η Ν.Δ. δεν είναι ποτέ αντίθετη σε κάποιο επίδομα και σε κάποια βοήθεια «που μπορεί να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», κατηγορώντας πάντως τον κ. Τσίπρα για «υποκρισία». «Αυτό το οποίο ανακοινώθηκε από τον κ. Τσίπρα, είναι κάτω από 1 δισ. ευρώ, άρα, δεν είναι 13η σύνταξη» καθώς η 13η σύνταξη κοστίζει πάνω από 2 δισ. ανέφερε. «Είναι ένα έκτακτο επίδομα. Είναι αυτό το οποίο, ενδεχομένως, θα έδινε στο τέλος του χρόνου, το έφερε τώρα και από χριστουγεννιάτικο το έκανε πασχαλινό, για να δώσει κάτι 18 μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Νομίζω ότι το καταλαβαίνουν όλοι» υποστήριξε για να προσθέσει: «Με το αφορολόγητο, το οποίο έχει ψηφίσει, θα στερήσει από τον χαμηλοσυνταξιούχο μία σύνταξη. Άρα, θα δώσει κάτι το οποίο θα το πάρει πίσω».

Σημείωσε παράλληλα πως «οι πιο αδύναμοι στην Ελλάδα σήμερα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι» και πρόσθεσε πως γι’ αυτούς δεν έχει ακούσει να μιλάει καθόλου ο κ. Τσίπρας, «ούτε για τους νέους συνταξιούχους, που βγαίνουν με συντάξεις μειωμένες κατά 35-38%».

Ανέφερε ακόμη πως «αν η οικονομία αναπτύσσεται με 2% με μια κυβέρνηση που διώχνει τις επενδύσεις, πρέπει να σκεφτεί κανείς πόσο θα αναπτυχθεί με μια κυβέρνηση που θα προσελκύει τις επενδύσεις». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε πως το πρώτο πράγμα που θα κάνω εφόσον γίνει Πρωθυπουργός είναι να ορίσει υπουργούς οι οποίοι ασπάζονται την ανάγκη η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις, «διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης είναι οι υπουργοί που δεν υπογράφουν», όπως παρατήρησε.

Δήλωσε παράλληλα πως ο ίδιος δεν προσέρχεται στη συζήτηση με τους πιστωτές «με λογική τσαμπουκά όπως αυτή που μας κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ το 2015», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρει κατανόηση στο αίτημα για μείωση των στόχων στα πλεονάσματα «όταν θα δουν μια κυβέρνηση που είναι πραγματικά προσηλωμένη σε μεταρρυθμίσεις».

«Θα είναι κερδισμένοι και οι ίδιοι, διότι το χρέος που έχουν στα χέρια τους θα αποπληρωθεί πολύ πιο εύκολα με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε.

«Στη Βουλή επέλεξα να απαντήσω»

Αναφερόμενος στην έντονη προσωπική αντιπαράθεση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Γνωρίζω ότι πολλοί δυσαρεστούνται από την ένταση και τους υψηλούς τόνους στη Βουλή. Η Βουλή όμως έχει τη δική της δυναμική. Έχω προσπαθήσει να κρατήσω το επίπεδο του διαλόγου στην ουσία. Όταν όμως δέχεται κανείς επίθεση πρέπει να επιλέγει αν θα απαντά ή όχι. Επέλεξα να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνω συνήθως. Επέλεξα να απαντήσω. Και δεν μετανιώνω. Η κριτική που άσκησα ήταν πολιτική κριτική».

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα πως «πλησιάζοντας τις ευρωεκλογές θα επαναφέρουμε τη συζήτηση στον πυρήνα των θεμάτων, και στο ποιος μπορεί να δημιουργήσει δουλειές, ποιος μπορεί να μειώσει τους φόρους και να διασφαλίσει ασφάλεια».

naftemporiki.gr