Skip to main content

Έξι ημέρες διορία για συμφωνία

του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Έξι ημέρες έχουν στη διάθεσή τους Ελλάδα και θεσμοί ώστε να φτάσουν σε συμφωνία, η οποία θα επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ την προσεχή Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Αλλιώς το κλίμα, γύρω από την ελληνική οικονομία, θα φορτιστεί επικίνδυνα. Τα δεδομένα για το θέμα θα εξεταστούν σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και των συνεργατών του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση, με αιχμή τις θετικές αναφορές Γιούνκερ, Σουλτς, Μοσκοβισί, Πιτέλα, θα επιχειρήσει να «ξεκλειδώσει» την αξιολόγηση, ενώ σήμερα, σύμφωνα με τις ίδες πηγές, αναμένεται μια ακόμη εαερινή πρόβλεψη της Eurostat για την ελληνική οικονομία (θα δοθούν στη δημοσιότητα οι εκτιμήσεις της Eurostat για την ελληνική οικονομία για το 2016 και το 2017).
Ωστόσο το Ταμείο δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του εμμένοντας στην τελευταία του απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών οριζόντιων μέτρων χωρίς την παρέμβαση του εκάστοτε ΥΠΟΙΚ με την κυβέρνηση να προτείνει έναν δημοσιονομικό κόφτη στους κωδικούς του οποίου θα έχει λόγο και ο ΥΠΟΙΚ. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του θεσμού που θα επιβλέπει την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών με το Ταμείο να αμφισβητεί ανοιχτά τη Eurostat και ως ύστατη γραμμή άμυνας να προτείνει και τη συμμετοχή εκπροσώπου του στην όλη διαδικασία.
Την ίδια ώρα, εντός της κυβέρνησης ενισχύεται η άποψη ότι ΔΝΤ και Σόιμπλε επιδιώκουν τη ρήξη με στόχο να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Χθες με τηλεγράφημά του, το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, σημειώνει ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ αργή και είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 9 Μαΐου. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, θα χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος.
Ένα από τα ζητούμενα των επομένων ημερών είναι και η συναντήσεις ή η συνάντηση που θα έχει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα τέλος με πηγή του Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί την ψήφιση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων ή ακόμη και την καταγραφή τους αναλυτικά σε μία λίστα, διότι πέρα από το πολιτικό κόστος αυτής της κίνησης επί της ουσίας θα «νομιμοποιήσει τα μέτρα αυτά» πολλά από τα οποία παραβιάζουν κυβερνητικές «κόκκινες» γραμμές του παρελθόντος.