Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]
1η Αυγούστου. Αυτή είναι η νέα ημερομηνία για το Brexit ή αν μη τι άλλο οι νέες προσδοκίες της Ντάουνινγκ Στριτ, αφότου οι συνομιλίες με τους Εργατικούς δεν επέφεραν καρπούς για την επίτευξης συμφωνίας.
Επί της ουσίας, η Τερέζα Μέι διαψεύδεται για μία ακόμη φορά. Η Βρετανία θα αναγκαστεί τελικά να συμμετέχει στις ευρωεκλογές, παρά την αισιοδοξία που η ίδια εξέφραζε όταν εξασφάλιζε από τις Βρυξέλλες νέα παράταση για το Brexit. Ίσως και να το εννοούσε, αφού αυτό που σίγουρα επιθυμεί διακαώς είναι μία συμφωνία με τον Τζέρεμι Κόρμπιν πριν από τις ευρωεκλογές και προτού – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – αναλάβει την έδρα του ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, στις 2 Ιουλίου.
«Δυστυχώς, δεν θα είναι δυνατό να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία πριν από τη νόμιμη ημερομηνία των ευρωεκλογών. Επομένως, οι εκλογές θα προχωρήσουν», δήλωσε χθες στους ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση ότι η Τερέζα Μέι λυπάται πολύ γι’ αυτό.
Έπειτα από έναν μήνα διαπραγματεύσεων, οι διακομματικές συνομιλίες Συντηρητικών και Εργατικών έληξαν χθες ουσιαστικό συμπέρασμα. Οι Ντάουνιγκ Στριτ τις περιέγραψε «εποικοδομητικές και λεπτομερείς» – παραπέμποντας εκ του αποτελέσματος στο «η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε». Αν μη τι άλλο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα πράγμα: να συναντηθούν εκ νέου σήμερα.
Όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί και να διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης, οι Εργατικοί δεν σκοπεύουν να δώσουν το ΟΚ σε καμία συμφωνία, εάν δεν εξασφαλιστεί ότι σε αυτήν θα περιλαμβάνεται και ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times», η Μέι σκόπευε να προσφέρει στον Κόρμπιν προσωρινή τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. – η οποία θα ανανεωθεί το 2022 – καθώς επίσης επιλεκτική ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς. Η ακριβής γλώσσα ασφαλώς έχει την ιδιαίτερη σημασία της σε τέτοιου είδους συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, πηγές του Εργατικού Κόμματος επιμένουν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν είχε τίποτα καινούριο να προσφέρει, τίποτα που να αποκλίνει ουσιαστικά από τη συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει με τις Βρυξέλλες.
Η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου. Έπειτα από τρεις αποτυχημένες απόπειρες της Μέι να περάσει τη συμφωνία αυτή στη Βουλή των Κοινοτήτων, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε και πήρε παράταση του Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου.
Η Βρετανία έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει νωρίτερα, εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία. Εφόσον ωστόσο το βρετανικό κοινοβούλιο δεν έχει καταλήξει σε μία κοινή γραμμή έως τις 23 Μαρτίου, η χώρα είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.
naftemporiki.gr