Skip to main content

Εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης η ειδική τελετή για τα θύματα της Marfin

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει ο εντοιχισμός της ειδικής πλακέτας, στο χώρο όπου έχασαν τη ζωή τους τα θύματα της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε πριν από 10 χρόνια στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου.

Η ειδική τελετή γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πολιτικών αρχηγών από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η εμπρηστική επίθεση στη Marfin έγινε στις 5 Μαΐου του 2010, όταν στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ομάδα αγνώστων, έριξαν βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διασώθηκαν από την Πυροσβεστική, αλλά τρεις εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος έχασαν τη ζωή τους. Επρόκειτο για τους Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), Επαμεινώνδα Τσάκαλη (36 ετών) και Παρασκευή Ζούλια (35 ετών).

Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα.

Αλ. Τσίπρας: Καταδικάζουμε τη βία, αλλά και την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη

Καταθέτοντας νωρίτερα σήμερα στεφάνι στο σημείο όπου θα τοποθετηθεί η ειδική πλακέτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την καταδίκη του στη βία, αλλά και «στην υποκρισία του κ. Μητσοτάκη που αποφάσισε δέκα χρόνια μετά να ανοίξει τον φάκελο για να διεξαχθεί έρευνα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τους ίδιους ανθρώπους που δέκα χρόνια πριν στάθηκαν ανίκανοι να αναζητήσουν, να εντοπίσουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν».

«Καταδικάζω τη βία αλλά και την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη που λίγους μήνες πριν αποφασίσει να μπει αυτή η πλακέτα εδώ, έδινε εντολή στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, προκειμένου να ασκήσουν έφεση εναντίον της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τα θύματα επιδικάζοντας αποζημιώσεις στους συγγενείς τους» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως σε «ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης», για τους τρεις υπαλλήλους που έχασαν τη ζωή τους ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες την απόφαση της κυβέρνησης για την παραίτηση του Δημοσίου από την αναίρεση που αφορά στην αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin.

Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς τους θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έκανε λόγο για «χυδαιότητα και φαρισαϊσμό» του πρωθυπουργού, που «επιβεβαιώνει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική εκμετάλλευση ακόμα και της τραγωδίας της Marfin». Η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε μάλιστα τον Κ. Μητσοτάκη «μαζί με την ακύρωση της αίτησης αναίρεσης μετά την κατακραυγή, να ακυρώσει και την αυριανή υποκριτική του παράσταση».

Απαντώντας στην Κουμουνδούρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως «είναι ανατριχιαστικό και θλιβερό αυτοί που δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους των εργαζομένων να επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό».

Δ. Κουτσούμπας: Τιμούμε τα θύματα της Marfin – Αρνιόμαστε την υποκρισία των κυβερνήσεων

Στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας κατέθεσε νωρίτερα σήμερα και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

«Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, τιμάμε τους αδικοχαμένους εργαζόμενους της Marfin. Αρνιόμαστε τη μεγάλη υποκρισία του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του» δήλωσε, επισημαίνοντας τις «τεράστιες ευθύνες που έχουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα δηλαδή που κυβέρνησαν τα τελευταία 10 χρόνια εναλλάξ και άφησαν στο σκοτάδι τους προβοκατόρικους και άλλους μηχανισμούς που έδρασαν γι’ αυτό το έγκλημα». 

Κατηγόρησε παράλληλα τα παραπάνω κόμματα ότι «άφησαν, επίσης, στο απυρόβλητο τις ευθύνες της τράπεζας, δηλαδή της εργοδοσίας, που δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενούς της».

naftemporiki.gr