Skip to main content

Βενεζουέλα: «Καζάνι που βράζει» το Μαρακαΐμπο

Καμένα λάστιχα, λεηλατημένα καταστήματα, αποκλεισμένοι δρόμοι: το Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας, μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε θέατρο ταραχών και λεηλασιών από οργισμένους πολίτες, λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Η διπλή κρίση ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας Νίκολας Μαδούρο να ανακοινώσει πρόσφατα ακραία μέτρα. Μεταξύ άλλων, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα ενώ σε μεγάλο μέρος της χώρας -εκτός της πρωτεύουσας Καράκας- το ηλεκτρικό ρεύμα κόβεται για τέσσερις ώρες καθημερινά.

«Είναι ένα καζάνι που βράζει, έτοιμο να εκραγεί» σχολιάζει η ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στην πόλη Καρμέλα ντε λα Ος..

Μια υπάλληλός της, η 61 ετών Μαρία Τετέ, δηλώνει εκνευρισμένη από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, κάτι που ήρθε να προστεθεί στο άλλο καθημερινό βάσανό της: να περιμένει με τις ώρες για να ψωνίσει έξω από το σούπερ-μάρκετ, τα ράφια του οποίου συχνά είναι άδεια. «Εγώ, αντέχω τις ουρές και είχα καταφέρει να μαζέψω σχεδόν πέντε κιλά κρέας. Όλα χάθηκαν» όταν το ψυγείο της τέθηκε εκτός λειτουργίας. «Προσπαθούμε να επιβιώσουμε αλλά η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά. Η κόρη μου έφυγε από τη χώρα, εδώ δεν είχε μέλλον» λέει η γυναίκα.

Μετά τις ταραχές των τελευταίων ημερών η κυβέρνηση έστειλε στην πόλη μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν αναλάβει να περιπολούν στους δρόμους, να ελέγχουν τις ουρές στα σούπερ-μάρκετ και να προλάβουν τυχόν νέα επεισόδια.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης γίνεται τυχαία και κάποιες φορές ξεπερνά τις τέσσερις ώρες: στις αρχές της εβδομάδας η συνοικία Τρινιντάντ έμεινε χωρίς ρεύμα επί σχεδόν 20 ώρες.

Η κάποτε πλούσια Βενεζουέλα, χάρη στα άφθονα πετρελαϊκά αποθέματά της, έχει πληγεί σκληρά από την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού αφού οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούσαν το βασικό συναλλαγματικό πόρο της.

Πλέον, παρατηρούνται ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης (όπως λάδι ή φάρμακα) και ο πληθωρισμός έφτασε το 180,9% πέρσι. Έτσι, όταν παρουσιάστηκε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση, κυρίως λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που οφείλεται στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, η κυβέρνηση βρέθηκε με δεμένα τα χέρια.

Την προηγούμενη φορά που παρουσιάστηκε ενεργειακή κρίση, το 2010, έγιναν εισαγωγές από άλλες χώρες αλλά καθώς τώρα η Βενεζουέλα δεν διαθέτει συνάλλαγμα, αυτό δεν αποτελεί επιλογή, σύμφωνα με την εταιρεία αναλυτών Capital Economics. Η εταιρεία εκτιμά μάλιστα ότι η παρούσα κρίση μπορεί να μειώσει κατά 1,5 μονάδα το ΑΕΠ φέτος.