Skip to main content

H ακριβή βανίλια και οι «εκπτώσεις» στην ποιότητα

Όποιος πιστεύει πως παλαιότερα η βανίλια μύριζε εντονότερα και ότι σήμερα δεν μυρίζει όπως την θυμόμαστε από τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, έχει δίκιο.

Η τιμή της βανίλιας εδώ και χρόνια διανύει ανοδική πορεία και οι ειδικοί εκτιμούν πως η αυξημένη τιμή είναι και το πρόβλημα που εντοπίζεται στην χαμηλή ποιότητα της βανίλιας που βρίσκουμε στην αγορά. Ως αντίδραση στις υψηλές τιμές αλλά και εξαιτίας του φόβου κλοπών οι καλλιεργητές οδηγούνται σε μια πρώιμη συγκομιδή, δηλώνει ο Ζορζ Γκέερετς, πρόεδρος των εξαγωγέων βανίλιας στη Μαγαδασκάρη. Και ενώ το ποσοστό στην καλής ποιότητας βανιλίννη κυμαίνεται από 1,8% έως 2% τα προηγούμενα τρία χρόνια μειώθηκε στο 0,9% μέχρι 1%.

Η Μαγαδασκάρη είναι ο πιο σημαντικός εξαγωγέας βανίλιας στον κόσμο, εξάγοντας τα τέσσερα πέμπτα της παγκόσμιας παραγωγής βανίλιας παγκοσμίως. Οι καρποί της βανίλιας αργούν να δώσουν το άρωμά τους. Και ενώ αποκτούν το πλήρες μήκος τους μόλις μετά από τρεις μήνες, για να αποκτήσουν πλήρως το άρωμα τους απαιτούνται έξι μήνες. Ιδιαιτερα σημαντικοί είναι οι τελευταίοι δύο μήνες. Ωστόσο πολλοί δεν θέλουν να περιμένουν.

«Καλής ποιότητας βανίλια δεν μπορεί να βρει πια κανείς εύκολα. Οι πελάτες τα τελευταία έξι με επτά χρόνια δεν έχουν δει καλή βανίλια» δηλώνει ο Μπερντ Χάχμαν, μεγαλέμπορος και εισαγωγέας. Το άρωμα είναι πολύ πιο αδύναμο. Εξαιτίας των ελλείψεων λόγω της περιορισμένης παραγωγής οι πελάτες «αρπάζουν» το προϊόν από τα χέρια των εμπόρων. Εξαιτίας μια φυσικής καταστροφής στη Μαγαδασκάρη, η τιμή της βανίλιας αυξήθηκε από το 2017 επιπλέον 100 ευρώ φθάνοντας σήμερα τα 600 ευρώ το κιλό.

Βανίλια σε ολλανδικά θερμοκήπια;

Η χώρα φαίνεται να προχωράει στη λήψη κάποιων μέτρων για να αντιμετωπίσει την κρίση. Επιτρέπεται πλέον μόνο κατόπιν ειδικής άδειας από το υπουργείο Γεωργίας η συγκομιδή της βανίλιας χωρίς να έχει φθάσει στο απαιτούμενο στάδιο ωρίμανσης ώστε να έχει το ωραίο άρωμα που τη χαρακτηρίζει.

Η Ολλανδία έχει ακόμα μια πρόταση για την επίλυση του προβλήματος. Την καλλιέργεια της βανίλιας σε θερμοκήπια. Σύμφωνα με τον ερευνητή Φίλιπ φαν Νοορτ από το πανεπιστήμιο του Βαγκένινγκεν θα πρέπει πρώτα να βρεθούν χρηματοδότες δεδομένου ότι η καλλιέργεια της βανίλιας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.

Προς το παρόν πάντως στη γερμανική αγορά δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές. Η βανίλια συνεχίζει να είναι το πιο αγαπημένο αρωματικό στη βιομηχανία ζαχαρωδών και μόνο κάποια λίγα μαγαζιά έχουν σταματήσει πλέον να προσφέρουν παγωτό βανίλια. Τέλος δεν αναμένονται άμεσα αλλαγές στο λιανικό εμπόριο που θα επηρεάσουν την τσέπη του καταναλωτή.