Skip to main content

Σκιές στην κοινή κάθοδο του κόμματος Μακρόν με το κεντρώο MoDem

Σκιές από την πρώτη εβδομάδα μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας παρουσιάστηκαν στις σχέσεις του κινήματος En Marche! με το παραδοσιακό κεντρώο κόμμα της χώρας, «Δημοκρατικό Κίνημα» (MoDem) του Φρανσουά Μπαϊρού.

Αιτία η ανακοίνωση 427 εκ των 577 υποψηφίων υπό τον κοινό συνδυασμό «Η Δημοκρατία Σε Κίνηση», στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν μόλις 35 μέλη του MoDem, αντί για 120, όπως φέρεται να είχε υποσχεθεί ο Εμανουέλ Μακρόν στον ηγέτη του κεντρώου χώρου.

Ο κ. Μπαϊρού δήλωσε ότι η λίστα των υποψηφίων δεν είχε την έγκριση του ΜοDem και ότι συγκαλεί, εντός της Παρασκευής, το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος για να εξετάσει τις περαιτέρω κινήσεις του.

Το MoDem είχε στηρίξει στις προεδρικές εκλογές τον Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο συμφωνίας, καθώς θεωρούσε την υποψηφιότητα του Φρανσουά Φιγιόν ως υπερβολικά συντηρητική.

Μάλιστα την Τετάρτη οι κ.κ. Μακρόν και Μπαϊρού δείπνησαν μαζί, συζητώντας για ζητήματα όπως η συγκρότηση της κυβέρνησης, καθώς ο επικεφαλής του MoDem εμφανίζεται ως ένας από τους υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας.

Ο γραμματέας του En Marche!, πάντως, σημείωσε ότι η συνεργασία και η κοινή κάθοδος των δύο κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές δεν τίθεται εν αμφιβόλω και ότι είναι πολύ πιθανόν το θέμα να διευθετηθεί με την ανακοίνωση των υπόλοιπων 150 υποψηφιοτήτων του φιλικού προς τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας συνδυασμού.

naftemporiki.gr