Skip to main content

Νότια Αφρική: Εκλογές με τις ανισότητες στο επίκεντρο

Σχεδόν 27 εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί περιλαμβάνονται στους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους για τις εκλογές της 8ης Μαΐου στη χώρα, αριθμός σημαντικός πλην όμως μικρότερος αππό το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Βασικό ζήτημα σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να αποτελέσει το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς.

Αν και η ποιότητα ζωής έχει βελτιωθεί για πολλούς Νοτιοαφρικανούς, μετά τις εκλογές-ορόσημο του 1994, τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στη χώρα κατά τις οποίες επικράτησε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, ενώ πρόεδρος εξελέγη ο Νέλσον Μαντέλα – ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας – εξακολουθούν να υφίστανται τεράστιες ανισότητες.

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο υπήρξε από τότε το κυρίαρχο κόμμα στη χώρα. Το ANC θα προσπαθήσει να διατηρήσει την πλειοψηφία και να εξασφαλίσει στον πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα, έναν από τους πλουσιότερους πολιτικούς της χώρας, μία ακόμη θητεία.

Τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (DA) και ένα σχετικά νέο κόμμα, οι Αγωνιστές της Οικονομικής Ελευθερίας (EFF).

Περίπου έξι εκατομμύρια νέοι έχουν επιλέξει να απόσχουν από αυτήν την εκλογική διαδικασία, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται επαρκώς.

naftemporiki.gr