Skip to main content

Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Βαλτιμόρη

Τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας που ξέσπασαν έπειτα από τον θάνατο ενός νεαρού Αφροαμερικανού, η δήμαρχος της Βαλτιμόρης ανακοίνωσε την άρση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στην πόλη.

Όπως είπε η δήμαρχος Στέφανι Ρόουλινγκς – Μπλέικ, η ηρεμία έχει αποκατασταθεί σε επαρκές επίπεδο στους δρόμους της Βαλτιμόρης, γεγονός που της επιτρέπει να άρει τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ζήτησε, παράλληλαμ από τους κατοίκους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, όμως σε κλίμα ηρεμίας.

«Από τώρα, η διαταγή επιβολής του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας αίρεται», έγραψε η Μπλέικ στονν λογαριασμό της στο Twitter αναφερόμενη στο μέτρο που τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Τρίτη.

«Στόχος μου ήταν ανέκαθεν να μην παρατείνω το μέτρο ούτε μία ημέρα επιπλέον απ’ όσο χρειαζόταν», εξήγησε η ίδια ένα 24ωρο μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ειρηνικό κλίμα.

«Προτεραιότητά μου ήταν όταν επέβαλα την απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν να εγγυηθώ την ασφάλεια, την ειρήνη, την υγεία και την ευημερία των κατοίκων της Βαλτιμόρης. Δεν μου ήταν εύκολο να λάβω αυτήν την απόφαση, όμως έκρινα ότι ήταν απαραίτητη προκειμένου να βοηθήσω στην αποκατάσταση της ηρεμίας», συνέχισε η ίδια σε μία ανακοίνωση.

Η ισχύς του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα ανασταλεί τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Είχε επιβληθεί από την Τρίτη το βράδυ για το διάστημα μεταξύ 22:00 και 05:00 το πρωί μετά τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει την προηγούμενη Δευτέρα, ανήμερα της κηδείας του 25χρονου Φρέντι Γκρέι, που έχασε τη ζωή του αφότου συνελήφθη.

Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους κάθε βράδυ με εξαίρεση σοβαρούς επαγγελματικούς ή ιατρικούς λόγους.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν είχε ζητήσει την ενίσχυση των δυνάμεων της Εθνοφρουράς που είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους για να διασφαλίσουν την τάξη. Σήμερα ο Χόγκαν ανακοίνωσε ότι οι άνδρες της Εθνοφρουράς που είχαν αναπτυχθεί στη Βαλτιμόρη μετά τα επεισόδια έχουν «αρχίσει να αποσύρονται» από την πόλη.