Skip to main content

Σοσιαλιστές χτυπούν την πόρτα του «En Marche»

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Για την επόμενη μεγάλη πολιτική μάχη ετοιμάζεται ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να εξασφαλίσει μία ισχυρή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις εκλογές του Ιουνίου για το κίνημά του «En Marche» (Εμπρός), το οποίο μετεξελίχθηκε σε κόμμα με τίτλο «Le Republique en Marche» (Η Δημοκρατία Μπροστά).

Με δεδομένη την πανωλεθρία των Σοσιαλιστών, πρώην ηγετικά του στελέχη, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, κτυπούν την πόρτα του Μακρόν, απειλώντας να δικαιώσουν όσους κατηγορούσαν τον νικητή των προεδρικών εκλογών για «ρέπλικα» του Ολάντ.

Ο Μακρόν αναμένεται αύριο να ανακοινώσει τη λίστα των 577 υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου, όπου εκεί θα φανεί αν το κόμμα του κεντρώου πολιτικού θα αποτελείται κατά κύριο λόγο από νέους και άφθαρτους πολιτικούς ή από μεταγραφές πολιτευτών από τα καταρρέοντα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει υποσχεθεί ότι οι μισοί υποψήφιοι του νέου κόμματός του θα προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και θα είναι νέοι στην πολιτική. Ο Βαλς, πάντως, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι «θα είμαι υποψήφιος της προεδρικής πλειοψηφίας και εύχομαι να μετάσχω σύντομα στο κίνημά του, στο “Republique en Marche”».

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι νεκρό» συμπλήρωσε. Η ανακοίνωση ωστόσο της πρόθεσης του Βαλς να κατέβει υποψήφιος με το νέο κόμμα του Μακρόν, δεν έγινε αποδεκτή με ανοικτές αγκάλες. Ο εκπρόσωπος του Μακρόν, Μπέντζαμιν Γκιβό, δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι ο Βαλς θα πρέπει να υποβάλει υποψηφιότητα όπως και τα υπόλοιπα μέλη. «Θα πρέπει να απευθυνθεί όπως όλοι οι άλλοι γιατί οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους. Αν δεν θέσεις υποψηφιότητα δεν μπορείς να επιλεγείς από το En Marche. Έχει 24 ώρες (στη διάθεσή του)» είπε ο Γκιβό. Ο Βαλς έχασε τις προκριματικές εκλογές τον Ιανουάριο για την επιλογή του προεδρικού υποψηφίου στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Είχε έρθει δεύτερος στον πρώτο γύρο με 31,48% έναντι 36% του Μπενουά Αμόν, ο οποίος επικράτησε τελικά στον δεύτερο γύρο με 58,65% έναντι 41,35%. Η πρόθεση του Βαλς να συνταχθεί εκλογικά με το νέο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά τη μετάδοση ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ για την προεκλογική καμπάνια του νέου προέδρου της Γαλλίας.

Στο ντοκιμαντέρ αυτό ο Μακρόν εμφανίζεται να περιγράφει τον περασμένο Δεκέμβριο τις ενέργειες Βαλς απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ως «πραγματική προδοσία». Ο Μακρόν δηλώνει στο σχετικό ντοκιμαντέρ ότι ενώ ο ίδιος εγκατέλειψε την κυβέρνηση, ο Βαλς παρέμεινε και υπονόμευσε τον πρόεδρο εκ των έσω. «Αν υπάρχει προδότης, κάποιος ο οποίος τράβηξε τη σκανδάλη κατά του Ολάντ, είναι ο Βαλς» λέει χαρακτηριστικά. Τα δύσκολα, λοιπόν, τώρα αρχίζουν για τον νέο Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος χρειάζεται μια άνετη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Επιπλέον οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για το αν θα επικυρωθεί η τάση η οποία εμφανίστηκε στις προεδρικές εκλογές: καταποντισμός των κομμάτων εξουσίας, υψηλό ποσοστό για το Εθνικό Μέτωπο, ισχυρή δόση ευρωσκεπτικισμού.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το κόμμα «Republique en Marche» του Μακρόν θα συγκέντρωνε το 24% με 26% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με τους Ρεπουμπλικάνους της παραδοσιακής δεξιάς να ακολουθούν με 22%, το Εθνικό Μέτωπο να συγκεντρώνει 21%-22%, τη ριζοσπαστική αριστερά 13%-15% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 8%-9%.

Παραμένει ο Μοσκοβισί 
Σε αντίθεση με τον Βαλς που έσπευσε να κτυπήσει την πόρτα του Μακρόν, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα «να αναστηθεί» από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές και να προχωρήσει σε «επανίδρυση» προκειμένου να προσαρμοσθεί στον 21ο αιώνα. Ζήτησε ωστόσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα να βοηθήσει τον νέο πρόεδρο να πετύχει.

«Δεν ξέρω αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι νεκρό ή όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλει να αναστηθεί» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μοσκοβισί, ο οποίος έχει επίσης θητεύσει στη θέση του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Ολάντ μεταξύ 2012-2014. «Πρέπει να γίνει μία σημαντική δουλειά επανίδρυσης. Πρέπει να ξανασκεφτούμε τα πάντα, διότι το σοσιαλιστικό λογισμικό, σοσιαλδημοκρατικό του 21ου αιώνα, πρέπει να επανεφευρεθεί τώρα» επισήμανε χαρακτηριστικά. Ο Ευρωπαίος επίτροπος ζήτησε ωστόσο από τους Σοσιαλιστές να μην εργαστούν κατά του Μακρόν.

«Δεν έχει νόημα για έναν Σοσιαλιστή να εργάζεται κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Είναι φιλο-Ευρωπαίος, έχει προοδευτικές ιδέες και δεν έχει ανακοινώσει όλα του τα σχέδια, ούτε έχει ανακοινώσει ονόματα στην κυβέρνησή του» επισήμανε ο Μοσκοβισί, το «σοσιαλιστικό» όραμα του οποίου δεν φαίνεται να πολυδιαφέρει από αυτό του κεντρώου πλέον Εμανουέλ Μακρόν.