Skip to main content

Σάλος για το Κίνημα Πέντε Αστέρια του Γκρίλο στην Ιταλία, λόγω ψήφων της μαφίας

Το αντιθεσμικό, ευρωσκεπτικιστικό ιταλικό πολιτικό κόμμα Κίνημα Πέντε Αστέρια (M5S) κάλεσε στέλεχος του να παραιτηθεί από τη θέση της δημάρχου προαστίου της Νάπολης, μετά την αποκάλυψη που έγινε στο πλαίσιο έρευνας της αστυνομίας ότι η τοπική συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος την υποστήριξε.

Το σκάνδαλο προκαλεί αμηχανία στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας, το οποίο προβάλλει από ιδρύσεώς την εικόνα του άφθαρτου και αδιάφθορου πολιτικού σχήματος που διαχωρίζεται από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν πλήξει τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας.

Η Ρόζα Καπούτσο, δήμαρχος του Κουάρτο, δεν αντιμετωπίζει έρευνα ποινικού χαρακτήρα και η ίδια τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι έκανε κάτι αξιόμεμπτο. Η ίδια ανέφερε ότι «εξετάζει» την έκκληση της ηγετικής ομάδας του M5S να παραιτηθεί από το αξίωμα της δημάρχου.

Παρ’ ότι το Κουάρτο έχει 40.000 κατοίκους, η υπόθεση ενδέχεται να έχει συνέπειες σε εθνικό επίπεδο, ενόψει των δημοτικών εκλογών της άνοιξης στις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας – τη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Νάπολη.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι κατηγόρησε το Κίνημα Πέντε Αστέρια για υποκρισία, αναφερόμενο στις επιθέσεις του εναντίον των άλλων κομμάτων για ευνοιοκρατία και μοιάζει να ελπίζει ότι το σκάνδαλο θα συμβάλει να ανασχεθεί η καταγραφόμενη άνοδος του M5S στις δημοσκοπήσεις, που το έχει φέρει σε απόσταση μιας ως δύο μονάδων από το PD.

Η υπόθεση είχε έλθει στη δημοσιότητα στα τέλη της περασμένης χρονιάς, όταν υποκλοπές που έγιναν στο πλαίσιο μιας έρευνας εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος αποκάλυψαν πως ένας δημοτικός σύμβουλος του Κινήματος Πέντε Αστέρων στο Κουάρτο είχε δεσμούς με τη διαβόητη Καμόρα, τη μαφία της Νάπολης και εξελέγη χάρη στις ψήφους των μαφιόζων και όσων υπάκουσαν στη «γραμμή» τους.