To ρωσικό σχέδιο για ασφαλείς ζώνες στη Συρία απέρριψε χθες η ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας, χαρακτηρίζοντάς το ως απειλή στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δήλωσε επίσης ότι δεν θα αναγνωρίσει το Ιράν ως εγγυήτρια δύναμη οποιουδήποτε σχεδίου κατάπαυσης πυρός.
Η Τουρκία, που υποστηρίζει τους Σύρους αντάρτες, και το Ιράν, που υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, συμφώνησαν νωρίτερα χθες στη ρωσική πρόταση για «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία, μία κίνηση που χαιρετίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Θέλουμε τη Συρία να διατηρήσει την ακεραιότητά της (…) Είμαστε εναντίον του διαμελισμού της Συρίας», είπε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Οσάμα Αμπού Ζάιντ αφότου η Ρωσία, η Τουρκία και η Ιράν υπέγραψαν ένα μνημόνιο δημιουργίας ασφαλών ζωνών. Οι τρεις χώρες συμμετέχουν σε διαβουλεύσεις στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, με σκοπό την κατάπαυση της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία.
Όπως ανέφερε ο Αμπού Ζάιντ, υπάρχει «ένα τεράστιο χάσμα» μεταξύ των υποσχέσεων της Ρωσίας, η οποία επενέβη στρατιωτικά υπέρ του Άσαντ το 2015 και τον βοήθησε να αποκτήσει ξανά «το πάνω χέρι» στον εμφύλιο. «Έχουμε ήδη μια συμφωνία στα χέρια μας, γιατί δεν εφαρμόζεται; Γιατί μεταπηδάμε τώρα σε ασφαλείς ζώνες» διερωτήθηκε, αναφερόμενος σε μια συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο. «Η Ρωσία δεν ήταν ικανή ή δεν θέλει να εφαρμόσει τις υποσχέσεις που δίνει, και αυτό είναι θεμελιώδες πρόβλημα» συμπλήρωσε.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) εξέφρασε ενστάσεις για τη συμμετοχή του Ιράν ως εγγυήτριας δύναμης της συμφωνίας, αλλά και την αμφιβολία του για τις προθέσεις της Δαμασκού.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι η πρόταση είναι ενθαρρυντική, προσθέτοντας πάντως ότι θα πρέπει «να βελτιώνει πραγματικά τις ζωές των Σύρων»
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει τη δημιουργία ασφαλών ζωνών αλλά περιμένει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες.
Τέλος ο Ρώσος διαπραγματευτής Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ είπε ότι υπό την πρόταση αυτή η Ρωσία μπορεί να στείλει παρατηρητές στις ασφαλείς ζώνες. Ανέφερε ακόμη ότι εάν συμφωνούσαν το Ιράν και οι Τουρκία, θα μπορούσαν να προσκληθούν ανεξάρτητοι παρατηρητές.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters