Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Κάποιοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης

«Κάποιοι επιδίωξαν να μην είμαι εδώ απόψε. Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των κατοίκων του νησιού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Νησιών του Βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο, ενώ σημείωσε πως έγινε προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα έντασης και τρομοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν τους κάναμε τη χάρη, διότι δεν φυγομαχήσαμε ποτέ από τα προβλήματα», ενώ επεσήμανε ότι «αν ήταν εδώ οι εκπρόσωποι των φορέων που αποφάσισαν να απέχουν, θα τους ζητούσαμε να διατυπώσουν και λύσεις στα προβλήματα». «Όσοι επέλεξαν την αποχή, λύσεις δεν έχουν να προτείνουν, γι ‘αυτό διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της αποχής», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι δεν τον αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων και οι «μάχες των εντυπώσεων», αλλά «η μάχη η πραγματική, της οικονομίας, της ανεργίας, των επενδύσεων της προσφυγικής κρίσης». «Όταν όλοι στην Ευρώπη βλέπουν ότι ο λαός μας άντεξε, η οικονομία άντεξε, η χώρα ξαναστέκεται στα πόδια της, όταν τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα ο πρόεδρος Γιούνκερ μίλησε για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τι νόημα έχει να αναλώνουμε χρόνο σε άγονες αντιπαραθέσεις;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι «αν η αντιπολίτευση θέλει να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο ας το κάνει».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη Λέσβο, τη Χίο, και τη Σάμο είναι δύσκολη, ενώ έκανε λόγο για λάθη και ελλείψεις, οι οποίες ωστόσο, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι των νησιών έσωσαν την τιμή της Ευρώπης, όταν άλλοι έχτιζαν φράχτες και έριχναν δακρυγόνα.

Στάθηκε εξάλλου στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου. «Αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην πρώτη υποδοχή, χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων και διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία», εξήγησε. Προανήγγειλε, δε, πως άμεσα θα θεσμοθετηθεί η παροχή αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο.

Είπε ότι «τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν πολύ ψηλά κάποιοι παππούδες και γιαγιάδες σημερινών κατοίκων της Λέσβου που έφθασαν εδώ από το Αϊβαλί, κυνηγημένοι», ενώ σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις κατοίκων, ανέφερε πως «δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που ανησυχούν ακροδεξιοί. Αλλά και δεν θα τους χαρίσουμε στην ακροδεξιά». «Δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα δολοφονικής, επιθετικής συμπεριφοράς κατά προσφύγων, όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής, όταν ελάχιστοι, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ιστορία του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας», τόνισε.

Για τη φορολογική πολιτική, ανέφερε ότι «δεν την επιλέξαμε εμείς, την βρήκαμε έτοιμη από αυτούς που μας κουνάνε το δάχτυλο». Σημείωσε ότι η φορολογική πολιτική θα ανακτηθεί με την έξοδο από τα μνημόνια.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε εξάλλου ότι ο πρωτογενής τομέας του Βορείου Αιγαίου έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και ότι το συνολικό ποσόν των χρηματοδοτήσεων φτάνει τα 144,8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ρυθμίσεις όμως, έχουν προβλεφθεί για την στήριξη της νησιωτικότητας, όπως πρόσθεσε.

Ανέφερε, δε, ότι 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.