Skip to main content

Νεπάλ: Ξεπέρασαν τις 4.000 οι νεκροί του σεισμού

Ξεπέρασαν τις 4.000 οι νεκροί του φονικού σεισμού στο Νεπάλ, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της χώρας.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Καναδά είχε ανακοινώσει ότι άρχισε από την Κυριακή να στέλνει το ειδικά εκπαιδευμένο στρατιωτικό προσωπικό άμεσης αρωγής DART με αεροπλάνο C-17 το οποίο, εκτός απο ανθρώπους, μεταφέρει και 36 τόνους βοήθειας σε φάρμακα και εφόδια για τα θύματα του τραγικού σεισμού.

Το αεροπλάνο θα αποβιβάσει στο Κατμαντού τη βοήθεια και το εκπαιδευμένο προσωπικό. Ηδη είχε αναχωρήσει και άλλη, μικρότερη ομάδα γιατρών και νοσοκόμων, για να προσφέρει πρώτες βοήθειες στα θύματα.

Η Κίνα, από την πλευρά της, ανέστειλε όλες τις ανοιξιάτικες ορειβατικές εξορμήσεις στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ, έπειτα από τον σεισμό, ο οποίος προκάλεσε φονική χιονοστιβάδα σε άλλη περιοχή της υψηλότερης κορυφής του κόσμου, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Περισσότεροι από 400 ορειβάτες έχουν κατέβει στο Θιβέτ μετά τον σεισμό του Σαββάτου, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο το γραφείο αθλητισμού της περιοχής.

Στο τμήμα του Έβερεστ το οποίο ανήκει στο Νεπάλ, άρχισε με ελικόπτερα, έπειτα από τη βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών, η επιχείρηση διάσωσης των αλπινιστών που είχαν εγκλωβιστεί εδώ και δύο ημέρες σε μεγάλο υψόμετρο.

Διεθνής βοήθεια

Γαλλικές κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Handicap International και Action contre la Faim βρίσκονται επί ποδός.

Εκατοντάδες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων από την Κίνα , την Ινδία και τις ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στο Νεπάλ για να βοηθήσουν τους τοπικούς διασώστες.

Εβδομήντα Αμερικανοί διασώστες κατευθύνονται προς το Νεπάλ, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε τη διάθεση 5 εκατομμυρίων λιρών, ο Καναδάς 5 εκατομμυρίων δολαρίων και η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδέσμευσε 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικονομική βοήθεια προορίζεται για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, πόσιμου νερού,φαρμακευτικού υλικού, σκηνών.

Η Ινδία έστειλε ήδη 13 στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν τρόφιμα και κουβέρτες.

Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να περιθάλψει τους τραυματίες υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι γιατροί αναγκάζονται να χειρουργούν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία που έχουν στηθεί σε πάρκινγκ.

Τα νεκροτομεία είναι υπερπλήρη.

Εγκαταλείπουν το Κατμαντού

Στο μεταξύ, αγανάκτηση για την καθυστέρηση της παροχής βοήθειας και των επιχειρήσεων αποκατάστασης των ζημιών εκφράζουν οι Νεπαλέζοι, καθώς ετοιμάζονται να περάσουν και τρίτη νύχτα στο ύπαιθρο.

Χιλιάδες είναι αυτοί που κουράστηκαν να περιμένουν και εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα Κατμαντού για τις γύρω πεδιάδες, την ώρα που οι αξιωματούχοι αγωνίζονταν για την μεταφορά βοήθειας από το κύριο αεροδρόμιο της χώρας στους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς τροφή και στέγη.

Οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι έχουν αποκλειστεί από κατολισθήσεις και πολλά χωριά και κοινότητες δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και επιζούν με τα λίγα τρόφιμα που έχουν διασωθεί χωρίς καμία έξωθεν βοήθεια.

Οι πληγέντες συνωστίζονται στα πρατήρια καυσίμων φοβούμενοι για ελλείψεις, ενώ οικογένειες ολόκληρες στοιβάζονται σε λεωφορεία –ορισμένοι κάθονται ακόμη και στις οροφές τους– και σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα για να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να επιστρέψουν στο χωριό από το οποίο κατάγονται.

Μητέρες με μωρά στην αγκαλιά και άνδρες με μεγάλους σάκους προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τους οδηγούς των λεωφορείων μια θέση για να εγκαταλείψουν το Κατμαντού.

Μολονότι έχει ήδη αρχίσει να φτάνει βοήθεια στην πρωτεύουσα, στην οποία περιλαμβάνονται φορτία τροφίμων, φαρμάκων, σκηνές, αλλά και εκπαιδευμένοι σκύλοι, οι αρχές αγωνίζονται για να καταφέρουν να μεταφερθεί από εκεί η βοήθεια αυτή σε πληγείσες περιοχές, με το έργο τους να δυσχεραίνεται από τις κακές τηλεπικοινωνίες, τις δυσκολίες στις οδικές μετακινήσεις και την έλλειψη εξοπλισμού, όπως άλλωστε και από τους ισχυρούς και επανειλημμένους μετασεισμούς.

Η UNICEF ανακοίνωσε ότι υπολογίζει σε σχεδόν ένα εκατομμύριο τα παιδιά στο Νεπάλ που έχουν πληγεί σοβαρά από τον σεισμό και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εμφανιστούν υδατογενείς και μολυσματικές ασθένειες.