Skip to main content

Τζορτζ Φλόιντ: Όταν έφτασαν οι διασώστες δεν είχε σφυγμό

Οι δύο διασώστες κατέθεσαν στο δικαστήριο της Μινεάπολης ότι ο Τζορτζ Φλόιντ δεν είχε σφυγμό και δεν φάνηκε να αναπνέει όταν έφτασαν στη σκηνή.

Ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, κατηγορείται ότι σκότωσε τον Φλόιντ πατώντας τον με το γόνατό του επί σχεδόν εννέα λεπτά στον λαιμό στις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη

Ο διασώστης Σεθ Μπρέιβενταρ είπε ότι έπρεπε να ζητήσει από τον Σόβιν να κατεβεί από τον Φλόιντ  ώστε να έχει πρόσβαση στον ασθενή.

Νωρίτερα, το δικαστήριο άκουσε τη συναισθηματική μαρτυρία από τη φίλη του Φλόιντ.

Η Κόρτνεϊ Ρος περιέγραψε το πρώτο τους φιλί και τη μάχη με τον εθισμό τους στα οπιοειδή κατά την τέταρτη ημέρα της δίκης του Σοβίν.

Ο  45χρονος Σοβίν, ο οποίος απολύθηκε από την αστυνομική δύναμη της Μινεάπολης, αρνείται τις κατηγορίες για φόνο και ανθρωποκτονία.

Τι είπαν οι διασώστες;

Ο Μπρέιβενταρ είπε ότι η αρχική κλήση κρίθηκε μη απειλητική για τη ζωή, αν και αυτό άλλαξε σύντομα. Είπε στο δικαστήριο ότι αρχικά πίστευε ότι υπήρχε ένας καβγάς όταν αυτός και ο συνεργάτης του έφτασαν στη σκηνή, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι Φλόιντ ήταν αδύναμος.

Ερωτηθείς για το βίντεο που του δείχνουν να χειρονομεί στον Σοβίν, ο Μπρέιβενταρ είπε ότι ήθελε να «τον κάνει να μετακινηθεί» και αυτό ήταν «έτσι ώστε να μπορέσουμε να μετακινήσουμε τον ασθενή».

Ο συνάδελφός του, Ντέρεκ Σμιθ, έλεγξε τον σφυγμό του Φλόιντ, αλλά δεν μπόρεσε να βρει σφυγμό. «Με απλά λόγια, νόμιζα ότι ήταν νεκρός», είπε ο Σμιθ.

«Όταν έφτασα στη σκηνή δεν παρεχόταν ιατρικές υπηρεσίες στον ασθενή», πρόσθεσε.

Ο Μπρέιβενταρ λίκνισε το κεφάλι του Φλόιντ για να το εμποδίσει να χτυπήσει στο δρόμο καθώς τον μετέφεραν σε φορείο. Τον έβαλαν σε ασθενοφόρο και άρχισαν θωρακικές συμπιέσεις.

Σε ένα σημείο ο Σμιθ πίστευε ότι είδε δραστηριότητα από την καρδιά του Φλόιντ και έδωσε και  προσπαθήσει να την επανεκκινήσει. «Ήταν άνθρωπος και προσπαθούσα να του δώσω μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», είπε.

Ο Μπρέιβενταρ είπε ότι έπρεπε να σταματήσει το ασθενοφόρο καθ ‘οδόν προς το νοσοκομείο για να βοηθήσει τον συνάδελφό του, αφού ο καρδιακός έλεγχος έδειξε ότι ο κ. Φλόιντ έχανε τη μάχη- η καρδιά του είχε σταματήσει. Όλες οι περαιτέρω προσπάθειες επαναφοράς του Φλόιντ στη ζωή απέτυχαν.

naftemporiki.gr με πληφορορίες από BBC