Skip to main content

Ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών το 2019

Από την έντυπη έκδοση

Deutsche Welle

Και νέο ρεκόρ δαπανών για εξοπλιστικές δαπάνες: 1.917 δισ. δολ. ξοδεύτηκαν σε όλο τον κόσμο το 2019. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από το 1988 σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI), όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεσή του. Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο πρόκειται για αύξηση 3,6%.

Παράλληλα ήταν και η υψηλότερη ετήσια αύξηση από το 2010. Και η Γερμανία συνέβαλε πάντως κατά πολύ. Κατά 10% αύξησε η χώρα τις στρατιωτικές της δαπάνες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Συνολικά το Βερολίνο δαπάνησε 49,3 δισ. δολ. για εξοπλισμούς.

Ο Μαξ Μούτσλερ, από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη BICC με έδρα τη Βόννη, ένα από τα καλύτερα στη Γερμανία, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle αναφέρει το στόχο του ΝΑΤΟ για αύξηση των δαπανών όλων των κρατών μελών κατά 2% μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. «Και πριν από τη διακυβέρνηση Τραμπ ασκούνταν πιέσεις στη Γερμανία να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες. Αυτή η πίεση φαίνεται ότι τώρα αποδίδει καρπούς.

Παρ’ όλα αυτά όμως πρέπει να πούμε πως οι δαπάνες απέχουν πολύ ακόμα από το 2%» εξηγεί ο κ. Μούτσλερ. Ο ερευνητής από το SIPRI Ντιέγκο Λόπες ντα Σίλβα εξηγεί ότι η αύξηση των γερμανικών δαπανών οφείλεται στο ότι «η Ρωσία εκλαμβάνεται πάλι ως κίνδυνος». Η Ρωσία με 65,1 δισ. δολ. βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως και δαπανά επίσης το 4% του ΑΕΠ της. Πολλά άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν παρόμοια άποψη για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI τα έξι από τα δεκαπέντε κράτη που δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα για εξοπλισμούς στον κόσμο ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Όλες αυτές οι χώρες δαπανούν σχεδόν το μισό ποσό που δαπανάται συνολικά παγκοσμίως.

Συνολικά τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δαπάνησαν το 2019 περίπου 1.035 δισ. δολ. Στην κορυφή πάντως της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται οι δυο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Κίνα. Οι ΗΠΑ ξόδεψαν το 2019 περίπου 732 δισ. δολ. και ποσοστό 38% στις παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες. Μόνο η αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο ισοδυναμεί με το ποσό που η Γερμανία δαπάνησε για εξοπλισμούς το 2019.

Σύμφωνα με το SIPRI η αύξηση των δαπανών εκ μέρους των ΗΠΑ σχετίζεται και με την Κίνα. Η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 14%. Επίσης, η Σαουδική Αραβία παρότι μείωσε 16% τις δαπάνες της παραμένει στην κορυφή των χωρών της Μέσης Ανατολής.