Skip to main content

Β. Διγαλάκης: Αντισυνταγματική η αξιοποίηση των διαθεσίμων των πανεπιστημίων

Η αξιοποίηση των διαθεσίμων των πανεπιστημίων στην Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, εκτίμησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας ως εκπρόσωπος της συνόδου των πρυτάνεων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Ο κ. Διγαλάκης είπε ότι οι επιχορηγήσεις στα ΑΕΙ έχουν μειωθεί κατά 70%, ενώ φέτος δεν έχουν λάβει ούτε μια επιχορήγηση. «Οι πρυτάνεις κατανοούν τη δύσκολη θέση, όμως τα πάντα είναι σε δύσκολη θέση, λόγω μειώσεων και μη καταβολών των επιχορηγήσεων», είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «Δεν θα αντέξουμε μέχρι το καλοκαίρι. Τα χρήματα δεν επαρκούν για τις ανάγκες».

Ο εκπρόσωπος των πρυτάνεων επεσήμανε ακόμη ότι η πολιτεία πρέπει να δείχνει στην παιδεία την ίδια ευαισθησία που δείχνει και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι εξαιρούνται από την αξιοποίηση των διαθέσιμων. Ο κ. Διγαλάκης προειδοποίησε ότι θα εκπέσουν ρήτρες από τα προγράμματα έρευνας και θα χαθούν χρήματα από κονδύλια της Ε.Ε.