Skip to main content

Μ. Μιχαλόπουλος: Τα διαθέσιμα των ΟΤΑ θα χρησιμοποιηθούν μόνο για εβδομαδιαία ρέπος

Τα διαθέσιμα των ΟΤΑ θα χρησιμοποιηθούν μόνο για εβδομαδιαία ρέπος με τόκο 2,6%, τόνισε ο Μιχάλης Μιχαλόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συστημάτων Πληρώμων και Διακανονισμών της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλή για την ΠΝΠ.

Διαβεβαίωσε ότι έτσι δεν χάνονται χρήματα, καθώς ισχύει η αρχή «1 ευρώ βάζεις, 1 ευρώ παίρνεις», που σημαίνει ότι κανείς δεν θα πάρει λιγότερα απ’ όσα έβαλε, ενώ θα πάρει υψηλότερο επιτόκιο.

Καθησύχασε τους φόβους των αυτοδιοικητικών λέγοντας ότι θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους αν κάνουν ένα προγραμματισμό δαπανών.

«Θα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να δώσουμε το 10% του ποσού που έχει διαθέσει ένας φορέας», είπε και πρόσθεσε πως μόνο αν ζητήσει άμεσα, μεσοβδόμαδα ή μέσα σε  1 – 2 μέρες, ένα μεγάλο ποσό δεν θα μπορεί να διατεθεί από την ΤτΕ, καθώς θα έχει επενδυθεί στα ρέπος που λήγουν το τέλος κάθε εβδομάδας.

Μάλιστα ο κ. Μιχαλόπουλος επεσήμανε ότι τα χρήματα δεν τοποθετούνται στομ λογαριασμό για το Κοινό Κεφάλαιο που υπάρχει στην ΤτΕ από το οποίο χρησιμοποιούνται για ομόλογα και άλλες επενδύσεις, αλλά σε λογαριασμό που θα αξιοποιηθούν μόνο για εβδομαδιαία ρέπος.

Ο κ. Μιχαλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν καταργείται για κανένα φορέα η αυτοτέλεια να διατηρεί σε όποιο πιστωτικό ίδρυμα θέλει τα διαθέσιμά του.