Skip to main content

5 ειδήσεις για να ξεκινήσετε την ημέρα σας

Ανησυχία για «αναζωπυρώσεις» της πανδημίας έχουν προκαλέσει οι περιπτώσεις των κλινικών στο Περιστέρι και στο Ελληνικό, που σήμαναν χθες νέο συναγερμό στο υπουργείο Υγείας, στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία, την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Στην πρώτη έχουν επιβεβαιωθεί 28 κρούσματα και στη δεύτερη ένα. Έχουν ληφθεί και νέα δείγματα, ενώ έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα. 

Στην οικονομία την ίδια ώρα ο Fitch άνοιξε τον χορό των υποβαθμίσεων.  Η προσοχή στρέφεται  τώρα στην «ετυμηγορία» των Standard & Poor’s και DBRS, που αναμένεται να υποβαθμίσουν το outlook της ελληνικής οικονομίας, με τους οίκους να επικαλούνται το σαρωτικό πέρασμα του Covid-19 σε οικονομία και δημόσια οικονομικά.

Στην τελική ευθεία περνά η διαδικασία για την «επιστρεπτέα προκαταβολή».  Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ καθορίζουν τις λεπτομέρειες για τον καθορισμό των κριτηρίων με βάση τα οποία θα πραγματοποιηθεί η επιλογή μεταξύ των 139.000 επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Θύελλα αντιδράσεων, κυρίως στην επιστημονική κοινότητα, έχουν  προκαλέσει οι νέες απόψεις του Αμερικανού προέδρου όσον αφορά τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού. Παρερμηνεύοντας μάλλον το πόρισμα μίας έρευνας της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Τραμπ πρότεινε αφενός την ακτινοβόληση των ασθενών με υπεριώδη ακτινοβολία και αφετέρου τη ενδοφλέβια χορήγηση κάποιου είδους απολυμαντικού στον οργανισμό των ασθενών. 

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι σε κρίσιμη κατάσταση ήταν τελικά εσφαλμένες.