Skip to main content

Γερμανία: Άρχισε η πρώτη δίκη για βασανιστήρια του συριακού καθεστώτος

Άρχισε σήμερα στη Γερμανία η δίκη δύο ανδρών οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία διέπραξαν για λογιαριασμό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Πρόκειται για την πρώτη δίκη, η οποία εξετάζει βασανιστήρια υπό την εξουσία του Σύρου προέδρου.

Οι δύο άνδρες – αναφέρονται ως Ανουάρ Ρ και Εϊάντ Α – φέρεται να εργάζονται ως αξιωματούχοι των Κρατικών Υπηρεσιών. Και οι δύο εγκατέλειψαν τη Συρία εν μέσω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου και υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία, όπου συνελήφθησαν το 2019.

Οι δικηγόροι τους αρνήθηκαν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της υπόθεσης. Ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ  Άσαντ και η κυβέρνησή του έχουν αρνηθεί επανειλημμένα τη χρήση βασανιστηρίων.

Ωστόσο, μια έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον Μάρτιο του 2018 ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνέλαβε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και τους υπέβαλε σε «διάφορες μορφές βάναυσων βασανιστηρίων».

Ο Ανουάρ Ρ, 57 ετών κατηγορείται ότι ευθύνεται για τον θάνατο 58 ανθρώπων, για βασανιστήρια σε τουλάχιστον 4.000 άλλους, για έναν βιασμό και για βάναυση σεξουαλική κακοποίηση στο διάστημα από τις 29 Απριλίου 2011 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2012 στο κέντρο κράτησης Αλ-Χατίμπ στη Δαμασκό, για το οποίο ήταν υπεύθυνος.

Ο Εϊάντ Α κατηγορείται για συνέργεια σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας επειδή συμμετείχε στη σύλληψη διαδηλωτών που οδηγήθηκαν στη φυλακή αυτή από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2011.

Η δίκη, η οποία διεξάγεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, θα συνεχισθεί τουλάχιστον έως τα μέσα Αυγούστου στο δικαστήριο του Κόμπλεντς. Για να δικάσει τους δύο Σύρους, η Γερμανία εφαρμόζει τη δικαστική αρχή της παγκόσμιας δικαιοδοσίας που επιτρέπει σε ένα κράτος να διώκει τους δράστες εγκλημάτων όποια κι αν είναι η εθνικότητά τους και όποιο κι αν είναι το μέρος όπου διαπράχθηκαν τα εγκλήματα.

Η δίκη θα πρέπει «να χρησιμεύσει ως ισχυρή προειδοποίηση γι’ αυτούς που διαπράττουν αυτή τη στιγμή καταχρήσεις στη Συρία: ουδείς βρίσκεται υπεράνω της δικαιοσύνης», υπογράμμισε το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW). Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά πως πρόκειται για ένα “σημαντικό σταθμό στη μάχη εναντίον της ατιμωρησίας που συνδέεται με τις σοβαρότατες προσβολές των δικαιωμάτων του Ανθρώπου που διαπράττονται στη Συρία”.

Οι ερευνητές βασίστηκαν κυρίως σε μαρτυρίες θυμάτων που επέζησαν των «απάνθρωπων και εξευτελιστικών», σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, συνθηκών κράτησης και κατάφεραν να φθάσουν στην Ευρώπη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, ΑΜΠΕ, AFP