Δεν αναδείχθηκε τελικά νικητής στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. O β’ γύρος θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θεωρείται δοκιμασία για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.
Κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωσε το 50% των ψήφων και για το λόγο αυτό η αναμέτρηση θα κριθεί στο β´ γύρο στις 5 Μαΐου. Ο Στέβο Πενταρόφσκι, υποψήφιος που είχε την υποστήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και η αντίπαλός του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που στηρίχθηκε από το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE έδωσαν μάχη στήθος με στήθος.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια κρατική εκλογική επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 80% των ψήφων, ο Στέβο Πενταρόφσκι έλαβε το 42,6% των ψήφων και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα το 42%.
Ο τρίτος υποψήφιος, Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (Συμμαχία για τους Αλβανούς και BESA) συγκέντρωσε το 11,3%.
Ο σημερινός πρόεδρος Γιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος είχε τη στήριξη του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, μετά από δυο θητείες δεν είχε δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Στόχος η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ
Ο Στέβο Πενταρόφσκι ευχαρίστησε χθες όλους όσοι τον ψήφισαν: «Το σχέδιο μας είναι ένα σχέδιο επιτυχίας για όλους εμάς και το κράτος μας και θα επικρατήσει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στις 5 Μαΐου».
Λίγο αργότερα συμπλήρωσε ότι θέλει να συνεχίσει την πορεία της χώρας προς την ένταξη της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ: «Ανυπομονώ να εργασθώ για το καλό της Βόρειας Μακεδονίας και την οικονομική μας ανάπτυξη από το πόστο του Προέδρου διότι αυτή η χώρα δεν είχε Πρόεδρο για δέκα ολόκληρα χρόνια».
Το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρήθηκε δοκιμασία για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επέκρινε τη συμφωνία ωστόσο δήλωσε πως θα την σεβαστεί. Εκτός αυτού υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η οικονομία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι ο λόγος που ερημώθηκε αυτή η χώρα. Η Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί να έχει μια καλή οικονομία χωρίς κανόνες. Όλα βασίζονται πάνω στους νόμους και τους κανόνες».
Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές ήταν πάντως χαμηλή φθάνοντας μόλις το 41% και μπορεί να παίξει αποφασιστική σημασία και στον β’ γύρο. Για να έχει ισχύ το εκλογικό αποτέλεσμα η συμμετοχή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40%. Δικαίωμα ψήφου είχαν 1,8 εκατομμύρια πολίτες.