Skip to main content

Διαπραγματεύσεις με φόντο τα προβλήματα ρευστότητας

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Εν μέσω σωρείας αντιφατικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων και δανειστών της χώρας, αφενός η έκτακτη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αφετέρου η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ενδεικτικά του ταμειακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τη συνάντηση της Πέμπτης, η οποία θα διεξαχθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν το αίτημα της κ. Μέρκελ σχετίζεται με την πρόοδο που κατά πολλούς σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στις συνεδριάσεις του Brussels Group στο Παρίσι ή έχει να κάνει με το «κύμα» δημοσιευμάτων που μιλούν για «Grexit» και «Grexitend».

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι χρειάζεται μια πολιτική απόφαση για τη σταδιακή εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων, την ίδια ώρα που οι πληροφορίες από το Παρίσι επιμένουν πως ασφαλιστικό και εργασιακά παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια στη διαπραγμάτευση, ενώ δεν υπάρχει πληροφόρηση τόσο για τα σημεία σύγκλισης, όσο και τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει -αν προτείνει- η Αθήνα.

Την ίδια ώρα, πηγές της ΕΕ διαβεβαίωσαν τους δημοσιογράφους στο Παρίσι ότι οι διαπραγματεύσεις του Brussels Group με την Ελλάδα σημείωσαν μεγάλη πρόοδο τα τελευταία 24ωρα, ενώ και ο δημοσιογράφος του Channel 4, Paul Mason εμφανίζεται βέβαιος ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έχουν σημειώσει πρόοδο.

Μάλιστα ο κ. Mason, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, σημειώνει ότι «η εκρηκτική φρενίτιδα απειλών κατά της Ελλάδας από την ΕΚΤ, μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων του Bloomberg, συνήθως σημαίνει πως οι πολιτικές συνομιλίες με το Eurogroup σημειώνουν πρόοδο».

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ζήτησε από τους δημάρχους «να προγραμματίσουν τις δαπάνες τους για τις επόμενες 15 ημέρες» και τα υπόλοιπα χρήματα των διαθεσίμων κονδυλίων να τα μεταφέρουν στην ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, ο δανεισμός δεν θα κρατήσει πάνω από δύο μήνες, ενώ εάν οι δήμαρχοι χρειαστούν περισσότερα χρήματα θα μπορούν με αίτησή τους να τα λάβουν εντός δύο ημερών. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα ψηφιστεί νόμος με τον οποίο το κράτος θα δεσμεύεται για την επιστροφή του συνόλου των κονδυλίων στους δήμους μετά το πέρας της δίμηνης περιόδου.