Skip to main content

Λίβανος: Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε καταυλισμό Παλαιστινίων

Ένα πρώτο κρούσμα του Covid-19 καταγράφηκε σε καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο, επιβεβαιώνοντας τον φόβο της διασποράς στους υπερπλήρεις καταυλισμούς, τον οποίο είχαν εκφράζει από την αρχή της πανδημίας ο ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.   

Η ασθενής, μία Παλαιστίνια η οποία είχε εγκατασταθεί σε καταυλισμό προσφύγων αφότου εγκατέλειψε την εμπόλεμη Συρία, διακομίστηκε στο δημόσιο νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa), χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία για την ηλικία της γυναίκας ή την κατάσταση της υγείας της.

Ομάδα ειδικών γιατρών μετέβη σήμερα στον καταυλισμό για να διεξαγάγει διαγνωστικά τεστ, αναφέρει η Unrwa σε ανακοίνωσή της. Η οικογένεια της γυναίκας αυτής και οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί της θα υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ, διευκρινίζει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI. Τεστ θα διεξαχθούν επίσης σε δείγμα άνω των 50 ανθρώπων που θα επιλεγούν τυχαία από τον καταυλισμό.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι ζουν στον καταυλισμό αυτόν, σύμφωνα με καταμέτρηση που είχε γίνει στα τέλη του 2017 από την λιβανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Παλαιστίνιους. Ωστόσο σύμφωνα με την Unrwa, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους καταλόγους της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Ο Λίβανος έχει καταγράψει επισήμως 677 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 21 θανάτους.

Ο Λίβανος, μια μικρή χώρα 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, φιλοξενεί περισσότερους από 174.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση. Ωστόσο σύμφωνα με υπολογισμούς ο αριθμός τους μπορεί να ανέρχεται σε έως και 500.000.

Ο Λίβανος δηλώνει επίσης ότι έχει υποδεχθεί 1,5 εκατομμύριο Σύρους, εκ των οποίων σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Guardian