Skip to main content

Σε «βαθιά νερά» οι διαπραγματεύσεις στο Brussels group

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels group μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της κυβέρνησης με στόχο, όπως είχε γράψει και το naftemporiki.gr, να υπάρξει ένα κείμενο το οποίο θα εξετάσουν την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης οι ΥΠΟΙΚ των κρατών-μελών, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο χθες, δεύτερη ημέρα των συνεδριάσεων, υπήρξε μικρή πρόοδος, αφού η ελληνική πλευρά κατέθεσε περισσότερα και πιο λεπτομερή στοιχεία. Συζητήθηκε ακόμη το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος, με την Ελλάδα να προτείνει να αναθεωρηθεί στο 1,2% με 1,5% από το 3% του ΑΕΠ, όπως προέβλεπε το μνημόνιο, αίτημα στο οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης συζητήθηκαν φορολογικά θέματα και κυρίως η περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση και ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τους δανειστές να σημειώνουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα παταχθεί καλύτερα η διαφθορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνεδρίαση παρευρίσκονταν και η ΓΓΔΕ Κ. Σαβαΐδου.

Επίσης, συζητήθηκε η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων με την ελληνική πλευρά να δηλώνει ότι προτίθεται να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την σύμβαση παραχώρησης για τα 24 περιφερειακά αεροδρόμια και πώληση του ΟΛΠ. Διάσταση απόψεων παρατηρήθηκε στο πού θα διοχετευτούν τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις, με την πλευρά των δανειστών να επιμένει ότι πρέπει να πάνε για τη μείωση του χρέους και την ελληνική κυβέρνηση να ζητά να ενισχύσουν την προσπάθεια για μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των θεσμών και η ελληνική αντιπροσωπία θα μπουν στην κυριολεξία «στα βαθιά νερά» αφού αναμένεται να συζητηθούν τόσο το ασφαλιστικό όσο και τα εργασιακά.

Στα δύο θέματα παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες αποκλίσεις, ικανές να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε αποτυχία, αφού η Αθήνα δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να υπερβεί τις «κόκκινες γραμμές» της στα δύο αυτά θέματα.

Τέλος, σήμερα ο Πρωθυπουργός, στον απόηχο της αστυνομικής επέμβασης στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, για την οποία αντέδρασαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Μ. Γλέζος, θα επισκεφθεί τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Πανούση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να συμφωνεί από την πρώτη στιγμή μαζί του. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ