Skip to main content

Γαλλία: Το σκηνικό εν όψει δεύτερου γύρου

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε την πρώτη θέση στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και στις 7 Μαΐου θα αντιμετωπίσει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, στη μάχη για το ύπατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Πρώην στέλεχος του τραπεζικού τομέα, ο Εμ. Μακρόν είναι «φρέσκος» στην πολιτική ζωή και κατήλθε στον εκλογικό στίβο χωρίς τη στήριξη κάποιου παραδοσιακού κομματικού σχηματισμού.

Θεωρείται ωστόσο φαβορί εν όψει του επαναληπτικού γύρου, καθώς έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη τόσο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πυρήνα της Κεντροαριστεράς, όσο και του ισχυρότερου κόμματος της Κεντροδεξιάς, «Οι Ρεπουμπλικανοί».

Είναι η πρώτη φορά εδώ και έξι δεκαετίες που οι δύο βασικοί πόλοι της γαλλικής πολιτικής ζωής  δεν εκπροσωπούνται στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, αφού τόσο ο Μπενουά Αμόν όσο και ο Φρανσουά Φιγιόν απέτυχαν να κερδίσουν την προτίμηση των Γάλλων ψηφοφόρων.

Αμφίρροπο ή προκαθορισμένο αποτέλεσμα;

Ο κ. Μακρόν έλαβε 23,8% των ψήφων, με την Μ. Λεπέν να ακολουθεί με 21,5% και τη συμμετοχή να αγγίζει το 79%.

Ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν και ο ριζοσπάστης αριστερός Ζαν-Λουκ Μελανσόν ακολούθησαν με ποσοστά της τάξης του 19% έκαστος.

Μεγάλο μέρος του πολιτικού σκηνικού της Γαλλίας, ωστόσο, αναμένεται να σταθεί δίπλα στον Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να αποφευχθεί μια νίκη της Ακροδεξιάς, γεγονός που προδιαγράφει μια μάλλον άνετη νίκη για τον κεντρώο υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον κεντρώο πολιτικό ποσοστά που κυμαίνονται από 61% έως 64%, με την ακροδεξιά υποψήφια να βρίσκεται μεταξύ 36% και 39%.

Οι βασικές θέσεις του Μακρόν

Στα 39 του χρόνια, ο τέως υπουργός Οικονομίας , εάν επικρατήσει,  θα είναι ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στη σύγχρονη ιστορία της, καθώς και ο πρώτος που δεν θα προέρχεται από ένα ήδη ισχυρό πολιτικό κόμμα.

Συνολικά 8,4 εκατομμύρια Γάλλοι τον εμπιστεύθηκαν για αρχηγό του γαλλικού κράτους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει υπάρξει στο παρελθόν μέλος του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος και συμμετείχε ως υπουργός στην κεντροαριστερή κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ. Αποχώρησε ωστόσο από τον υπουργικό θώκο το 2016 για να ιδρύσει το κεντρώο, σοσιαλφιλελεύθερο κίνημα En Marche! (Εμπρός!), με μια φιλελεύθερη, φιλοευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα.

Βασικές του θέσεις αποτελούν, μεταξύ άλλων:

  • ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 50 δισ. ευρώ για επαγγελματική κατάρτιση, έξοδο της Γαλλίας από το ενεργειακό μοντέλο χρήσης άνθρακα και τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές, υποδομές και εκσυγχρονισμό
  • η μείωση του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων και η διευκόλυνση για αναδιαπραγμάτευση του 35ωρου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας
  • η μείωση της ανεργίας στο 7% από 9,7% που φθάνει σήμερα
  • η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία για μαθητές κάτω των 15 ετών
  • ένα πολιτιστικό πάσο ύψους €500 για τους 18χρονους

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στον επινίκιο λόγο του, καταφέρθηκε έμμεσα κατά της Μαρίν Λεπέν, για τη συνεχή επίκλησή της στον γαλλικό πατριωτισμό.

«Ελπίζω ότι τη νύχτα της 7ης Μαΐου θα γίνω ο πρόεδρός σας. Θέλω να γίνω ο πρόεδρος όλου του λαού της Γαλλίας  – ο πρόεδρος των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών», τόνισε.

Ποια είναι η Μαρίν Λεπέν

Η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας ανέλαβε την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου (FN) από τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον Ιανουάριο του 2011, δίνοντας νέα πνοή στη δημοτικότητά του.

Την Κυριακή κέρδισε 7,6 εκατομμύρια ψήφους, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο για υποψήφιο της Ακροδεξιάς για την προεδρία της χώρας. Ο Ζ.Μ. Λεπέν είχε κερδίσει 2,8 εκατ. Λιγότερες ψήφους το 2002, όταν και είχε προκριθεί στον β’ γύρο με αντίπαλο τον κεντροδεξιό Ζακ Σιράκ.

Το κόμμα της θέλει να απαγορεύσει τη μετανάστευση προς τη Γαλλία, να αντιστρέψει το ρεύμα της ελευθερίας του διεθνούς εμπορίου και να ανατρέψει τη σχέση της Γαλλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος της Μαρίν Λεπέν είναι:

  • Διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για μια νέα, χαλαρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Γαλλία
  • Αυτόματη απέλαση των παράτυπων μεταναστών και περιορισμός της νόμιμης μετανάστευσης στα 10.000 άτομα τον χρόνο, αφού όμως προηγηθεί μια περίοδος πλήρους απαγόρευσης ακόμη και της νόμιμης μετανάστευσης.
  • Κλείσιμο των «εξτρεμιστικών ισλαμικών τεμενών» και προτεραιότητα στους γηγενείς Γάλλους για το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας
  • Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 από τα 62 χρόνια και διασφάλιση του 35ωρου.

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, η Μαρίν Λεπέν απηύθυνε κάλεσμα «σε όλους τους πατριώτες», δηλώνοντας ότι η ψήφος προς την ίδια είναι «κλειδί για την επιβίωση της Γαλλίας».

Το πρόβλημα του Μακρόν

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν την νίκη του Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλισμένη, εκτός συνταρακτικού απροόπτου.

Το πρόβλημα ωστόσο του κεντρώου πολιτικού θα είναι ο κομματικός σχηματισμός του, άμορφος και νεαρός, χωρίς στελεχικό βάθος, να κερδίσει αρκετές έδρες στις εκλογές του Ιουνίου για τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τις ισχυρότερες θέσεις.

Χωρίς μια πλειοψηφία, μονοκομματική ή συμμαχική, ο κ. Μακρόν θα έχει μεγάλες δυσκολίες στην προώθηση των πρωτοβουλιών του και θα πρέπει να διαπραγματεύεται τόσο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, όσο και για την πορεία της χώρας με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Η στάση των υπόλοιπων υποψηφίων

Μολονότι ο Μπενουά Αμόν και ο Φρανσουά Φιγιόν εξέφρασαν αμέσως την υποστήριξή τους στον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν δεν έπραξε το ίδιο και απέφυγε να λάβει θέση εν όψει του β’ γύρου.

Πολλοί ψηφοφόροι εμφανίζονται επικριτικοί και προς τους δύο υποψηφίους, ενώ το βράδυ της Κυριακής διοργανώθηκε «αντιφασιστική, αντικαπιταλιστική» διαδήλωση κατά τόσο της Μ. Λεπέν όσο και του Εμ. Μακρόν, η οποία κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έκαψαν αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συνολικά 143 συλλήψεις.

Το αποτέλεσμα και η Ε.Ε.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχάρησαν αμέσως τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στον α’ γύρο και του εξέφρασαν την υποστήριξή τους εν όψει της επαναληπτικής ψηφοφορίας, ειδικά σε μία περίοδο που το Brexit έχει τραυματίσει σοβαρά την ευρωπαϊκή ενότητα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε στο φόντο της επινίκιας ομιλίας του μία σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους υποστηρικτές, αλλά και από τους αντιπάλους του.

Πέραν της υποστήριξης της κεντροδεξιάς καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Μακρόν έλαβε και τα συγχαρητήρια της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Το αποτέλεσμα είναι η ελπίδα και το μέλλον της γενιάς μας», ανέφερε η Ιταλίδα επίτροπος  της Ε.Ε.

Ο ηγέτης της ολλανδικής Ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς, από την πλευρά του, συνεχάρη την Μαρίν Λεπέν για την πρόκρισή της στον β’ γύρο.

«Τα αποτελέσματα αποτελούν ηλιόλουστη ημέρα για τους πατριώτες στη Γαλλία και αλλού, γι’ αυτούς που επιθυμούν περισσότερη εθνική κυριαρχία και λιγότερη Ε.Ε. και μετανάστευση», τόνισε ο αρχηγός του Κόμματος για την Ελευθερία.

naftemporiki.gr