Skip to main content

ΗΠΑ: Πόλεμος Δημοκρατικών – κυβέρνησης για την έρευνα Μάλερ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Δημοκρατικών και αμερικανικής κυβέρνησης εν όψει της δημοσιοποίησης ολόκληρης της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Λίγες ώρες προτού δουν το φως τα αποτελέσματα της έρευνας που επισκίασε την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ ότι διεξάγει εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης υπέρ του Αμερικανού προέδρου και καλούν τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ να δώσει δημόσια κατάθεση για την έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, έκτασης περίπου 400 σελίδων, θα ανακοινώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, έναν μήνα αφότου ο Μάλερ έκλεισε μία υπόθεση 22 μηνών σχετικά με τη σχέση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία και ερωτήματα όσον αφορά την παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Η πλήρης δημοσιοποίηση της έρευνας – αν και όπως έχει ξεκαθαριστεί ορισμένα σημεία θα παραμείνουν απόρρητα καθώς περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες – είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει μία νέα πολιτική μάχη στις αίθουσες του Κογκρέσου και βεβαίως στον δρόμο προς τις εκλογές του 2020.

Ήδη, ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την έρευνα που τον δικαιώνει πλήρως, όπως διαμηνύει με κάθε ευκαιρία, προκειμένου να παραμείνει στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.  

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σούμερ από την πλευρά τους επέκριναν τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ για την σύνταξη μίας «μεροληπτικής» περίληψης και για τον προγραμματισμό συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί πριν από την δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας.

«Πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη του κοινού ως προς την διαχείριση της έρευνας είναι ο ίδιος ο ειδικός ανακριτής Μάλερ να καταθέσει δημόσια στην Βουλή και τη Γερουσία το συντομότερο δυνατόν», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση Πελόζι και Σούμερ.

naftemporiki.gr