Skip to main content

Περού: Νίκη της Φουτζιμόρι δείχνουν τα exit poll

Η Κέικο Φουτζιμόρι κέρδισε τον πρώτο γύρo των προεδρικών εκλογών στο Περού χθες, σύμφωνα με τρία exit poll, ενώ η εκλογική αναμέτρηση για να αναδειχθεί ο αντίπαλός της στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου ανέδειξε δύο υποψήφιους με παραπλήσιο ποσοστό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ipsos η κ. Φουτζιμόρι συγκέντρωσε το 37,8% των έγκυρων ψηφοδελτίων, ο Πέδρο Πάβλο Κουτσίνσκι 20,9% και η Βερόνικα Μεντόσα 20,3%. Παρόμοια αποτελέσματα έδωσε και το GfK, ενώ το CPI έδωσε στον Κουτσίνσκι λίγο μεγαλύτερο προβάδισμα (19,7%) έναντι της Μεντόσα (18,8%).

Η Φουτζιμόρι, μια πρώην βουλευτής με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, χρειαζόταν το 50% των ψήφων για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο. Από την αρχή της καμπάνιας της προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τον πατέρα της, τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, αφού έχασε την πρώτη της εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία με μικρό ποσοστό το 2011, στην οποία νικητής αναδείχθηκε ο (νυν πρόεδρος) Ογιάντα Ουμάλα.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 12:00 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας (4:00 μ.μ. τοπική ώρα), ενώ τα αποτελέσματα για το 20%-30% των ψήφων αναμένεται να δοθεί στις 5:00 π.μ. ώρα Ελλάδας και να ολοκληρωθεί σήμερα.