Skip to main content

ΟΗΕ: 8.604 πρόσφυγες – μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα το 2019

Τις αναφορές της γερμανικής κυβέρνησης για την κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα δημοσιεύει η Deutsche Welle. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), φέτος, έως τις αρχές Απριλίου, στην Ελλάδα έχουν φθάσει 8.604 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων σχεδόν 5.500 μέσω θαλάσσης.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε πως η συμφωνία (Κοινή Δήλωση) που επιτεύχθηκε στο προσφυγικό ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία στο προσφυγικό πριν από τρία χρόνια ήταν «ένα σωστό και εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα ένα πετυχημένο βήμα».

Αφορμή για τις δηλώσεις ήταν η συνάντηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, το απόγευμα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο στόχος επιτεύχθηκε σε «γενικές γραμμές»

«Η Ε.Ε. και Τουρκία τηρούν τη συμφωνία και εξακολουθούν να την υλοποιούν από κοινού» είπε ο κ. Ζάιμπερτ. Όπως επισήμανε, η «κεντρική ιδέα» της Κοινής Δήλωσης είναι η προστασία των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και η δημιουργία προοπτικών για αυτούς, προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα, ώστε να μην επιδιώξουν να έρθουν μέσω του «επικίνδυνου δρόμου του Αιγαίου» στην Ε.Ε. Για αυτό τον λόγο, όπως είπε, διατέθηκαν 6 δισ. ευρώ στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, με βάση τους αριθμούς ο στόχος επιτεύχθηκε «σε γενικές γραμμές». Υπάρχουν όμως και αδυναμίες της συμφωνίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας Welt που βασίζονται σε έκθεση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, το 2018 ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έπρεπε να επιστρέψουν στην Τουρκία ήταν 322 άτομα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 1% των αφίξεων.

Συνεδρίαση ελληνογερμανικής επιτροπής

Αναφορικά με τη σύνθεση των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα κατά χώρα προέλευσης, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, διέψευσε πληροφορίες ότι αυξήθηκε ο αριθμός των Αφγανών. Όπως διευκρίνισε στο ίδιο κυβερνητικό μπρίφινγκ, αυτό που αυξήθηκε είναι το μερίδιό τους, επειδή μειώθηκε ο αριθμός των Σύρων.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), από τους 8.604 πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν φέτος στην Ελλάδα, το 11,6% προέρχεται από τη Συρία, ενώ σχεδόν οι μισοί (47,1%) είναι Αφγανοί. Το 2016, το έτος της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, είχαν έρθει μέσω του Αιγαίου γύρω στους 173.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα. Το 47% ήταν Σύροι και το 24% Αφγανοί.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα, η κ. Άντεμπαρ επισήμανε πως «υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις». «Επί του θέματος διεξάγεται μια εντατική συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ», στην οποία συμμετέχει και η Γερμανία, ανέφερε.

Το ζήτημα απασχόλησε και τον «Ελληνογερμανικό Διάλογο για τη Μετανάστευση», που συνεδρίασε για πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, στη συνάντηση της επιτροπής συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες των εμπλεκόμενων στο προσφυγικό υπουργείων των δύο χωρών.

Πηγή: DW