Skip to main content

Α. Λάσετ: «Ως Ευρώπη πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα. Χρειάζονται και οι δίαυλοι με την Τουρκία»

Κόκκινο χαλί ξεδίπλωσε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία για να υποδεχθεί τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Ο τοπικός πρωθυπουργός Άρμιν Λάσετ προϋπάντησε τον Νίκο Δένδια στο κατώφλι της καγκελαρίας για μια ανταλλαγή απόψεων μιας ώρας στο γραφείο του Λάσετ με την μαγευτική θέα προς τον Ρήνο. Η σημασία της επίσκεψης αυταπόδεικτη. Ο Άρμιν Λάσετ, εκτός του ότι είναι πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου όπου ζουν και δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι Έλληνες στη Γερμανία, είναι και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Και με λίγη τύχη ίσως θα μπορούσε να γίνει και ο διάδοχος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου.

Χρειαζόμαστε διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν”

Δεν είναι προφανώς η πρώτη τους συνάντηση. Ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τον σημερινό του οικοδεσπότη τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Λάσετ. περνώντας από την Αθήνα, επισκέφθηκε τον τότε προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Στόχος του ήταν να δει την κατάσταση επί τόπου για να εξετάσει πώς το κρατίδιό του θα μπορούσε να βοηθήσει τα ασυνόδευτα ανήλικα από τον καταυλισμό.

Τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 προσγειώθηκε στο Ανόβερο αεροσκάφος με 50 προσφυγόπουλα, παιδιά άρρωστα με τα αδέλφια και τους γονείς τους από την καμμένη Μόρια, τα 20 εξ αυτών βρήκαν στέγη σε καταλύματα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Η σημερινή συγκυρία ήταν άλλη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκμεταλλεύτηκε ένα σύντομο χρονικό κενό ανάμεσα στο χθεσινό κρίσιμο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για μια επίσκεψη αστραπή. Και πάλι η σημασία της αυταπόδεικτη. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις χρειάζονται ακόμη πολύ δουλειά βάσης, που ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Βασιλίσσης Σοφίας, ούτε όμως και να αφεθεί στα χέρια άλλων παραγόντων που αρέσκονται στο να αναπαράγουν στερεότυπα για μια τόσο σημαντική για την Ευρώπη και την Ελλάδα χώρα ικανοποιώντας το εκλογικό τους ακροατήριο.

Η συζήτηση των δύο πολιτικών ήταν τόσο έντονη, που ακόμη και στο κόκκινο χαλί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και με τις μάσκες στο στόμα, συνέχιζαν να ανταλλάσσουν απόψεις πριν μπει ο κύριος Δένδιας στο αυτοκίνητο για το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ προκειμένου να επιστρέψει στις Βρυξέλλες.

Ο κύριος Λάσετ, πάντα στο κόκκινο χαλί, συνέχισε τις «συνομιλίες» με την  Deutsche Welle. «Ήταν μια καλή συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, φυσικά θίξαμε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι οι εντάσεις έχουν χαλαρώσει σε ότι αφορά στις γεωτρήσεις και σε πολλά άλλα. Είναι ένα καλό μήνυμα από την Τουρκία ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά παρόλα αυτά ως Ευρώπη πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη διένεξη.Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το θέμα των εντάσεων με τα πάνω και τα κάτω τους» πρόσθεσε ο κ. Λάσετ υπερασπιζόμενος τη διαφορετική προσέγγιση της διένεξης ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία. “Νομίζω ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να δρουν πάντα μαζί, αλλά δίνοντας διαφορετικό σημείο έμφασης. Ο πρόεδρος Μακρόν εκπροσωπεί ισχυρά την ελληνικά πλευρά, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό σε περιόδους κρίσης να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ερντογάν. Είναι κάτι που η καγκελάριος φρόντισε να έχει. Η Ελλάδα είναι εταίρος μας στην ΕΕ, αλλά για ορισμένες διενέξεις χρειάζονται δίαυλοι κι αυτούς διατήρησε η Γερμανία”.

«Θα πρέπει να πάρει κανείς στα σοβαρά τις ελληνικές ανησυχίες»

Ο Νίκος Δένδιας έθεσε και πάλι με μεγάλη έμφαση το αίτημα της ελληνικής πλευράς να σταματήσει η Γερμανία εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Τουρκία, κυρίως γερμανικά υποβρύχια.Η αντιπολίτευση στη Γερμανία έχει επανειλημμένα καταγγείλει την κυβέρνηση Μέρκελ για την επιλογή της να οπλίζει μια χώρα με έναν πρόεδρο που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντί να δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, για το οποίο θα πρέπει κανείς να προσέχει τις ισορροπίες. Δεν ξέρω την τρέχουσα κατάσταση, αλλά θα πρέπει να πάρει κανείς στα σοβαρά τις ελληνικές ανησυχίες» είπε ο κ. Λάσετ..

Στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας δεσμεύτηκε ότι το κρατίδιό του θα συνεχίσει να υποδέχεται ανήλικα προσφυγόπουλα. “Χρειαζόμαστε όμως ευρωπαϊκές λύσεις, γιατί η κατάσταση στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς συνεχίζει να είναι τεταμένη. Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη συνολικά όλης της Ευρώπης για την επανεγκατάσταση των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη. Στη μεταναστευτική πολιτική ανήκει και η προστασία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων”. Ο Άρμιν Λάσετ υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο φύλαξης των συνόρων με την Τουρκία από την Frontex συμμετέχουν και αστυνομικοί από τη Ρηνανία-Βεστφαλία.

Θα βρεθεί τελικά αυτός ο δρόμος που θα οδηγήσει σε έναν εποικοδομητικό και βιώσιμο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Ο Άρμιν Λάσετ πιστεύει ότι ο δρόμος έχει ανοίξει. “Τώρα απομένουν συζητήσεις για να διασαφηνιστούν βασικά θέματα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες και συνθήκες ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών”.

Αλλά και οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα απασχόλησαν τους δύο πολιτικούς. “Οι Κινέζοι προσπαθούν τώρα με την πανδημία να ασκήσουν επιρροή μέσω της παρουσίας τους στην Ελλάδα και της νέας οδού του μεταξιού αλλά και στον Λίβανο, όπου κατά την άποψή μου η Γερμανία θα πρέπει να συμβάλει περισσότερο στην σταθερότητα της χώρας”.

Παρά τις ασχολίες του προγραμματίζει το επόμενο διάστημα ταξίδι στην Ελλάδα; “Προς το παρόν είναι δύσκολο, γιατί δεν μπορεί να ταξιδέψει κανείς και επειδή είμαστε μέσα σε διαδικασία που θα μας οδηγήσει στις εκλογές”. Το ορόσημο είναι η 26η Σεπτεμβρίου, αλλά άγνωστο παραμένει εάν την κούρσα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο είναι πρόεδρος από τις αρχές του χρόνου, θα οδηγήσει και ως υποψήφιος καγκελάριος. “Ίσως να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε και πάλι κύριε Λάσετ σε κόκκινο χαλί και στη γερμανική πρωτεύουσα”. Χαμογέλασε. “Θα δούμε”