Skip to main content

Ε.Ε.: Οι πραγματικές συνομιλίες για το Brexit μετά τις βρετανικές εκλογές

Οι πραγματικές συνομιλίες για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσουν μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 8 Ιουνίου, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε την Τρίτη συνομιλία με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, μετά την μη αναμενόμενη απόφασή της να ζητήσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ θεωρεί ότι οι πραγματικές πολιτικές διαπραγματεύσεις για το άρθρο 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσουν μετά την 8η Ιουνίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι διαπραγματεύσεις έτσι κι αλλιώς θα άρχιζαν τον Ιούνιο, άσχετα από τις πρόωρες εκλογές», πρόσθεσε.

Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των 27 εκ των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις 29 Απριλίου για να συντάξουν τις βασικές αρχές τις οποίες θα ακολουθήσει το μπλοκ στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.

Ο κ. Σχοινάς διευκρίνισε ακόμη ότι οι δύο ευρωπαϊκές αρχές οι οποίες σήμερα έχουν την έδρα τους σε βρετανικό έδαφος, Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA), θα πρέπει να μεταφερθούν σε έδαφος της Ε.Ε., όταν το Brexit θα ολοκληρωθεί.

naftemporiki.gr