Skip to main content

Κολομβία: «Τα μέλη της FARC δεν μπορεί να δικαστούν σαν κοινοί εγκληματίες»

Τα μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) δεν πρέπει να δικάζονται σαν «κοινοί εγκληματίες», αν υπάρξει οριστική συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση, δήλωσε ένας από τους κορυφαίους διαπραγματευτές της οργάνωσης.

Οι FARC έκαναν την τοποθέτηση αυτή μετά τη δήλωση του προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη είναι τα μέλη της οργάνωσης να συμφωνήσουν να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης έπειτα από 50 χρόνια πολέμου.

«Δεν μπορείς να επιφυλάσσεις μια αντιμετώπιση που σχεδιάστηκε για εγκληματικές οργανώσεις σε αντάρτες», αναφέρεται σε ανακοίνωση των FARC που ανέγνωσε ο διαπραγματευτής τους, Πάμπλο Κατατούμπο, κατά την έναρξη του πιο πρόσφατου γύρου των συνομιλιών στην Αβάνα.

«Ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι η δικαιοσύνη είναι το πρόβλημα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς, ατιμωρησίας και ηθικής εξαχρείωσης», ανέφερε ο Κατατούμπο.

Οι αντάρτες έχουν πει επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των διετών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ότι δεν θα συμφωνήσουν να φυλακιστούν μέλη τους. Ο Σάντος, από τη δική του πλευρά, επιμένει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία που να χορηγεί αμνηστία για εγκλήματα όπως δολοφονίες, βιασμοί, εκτοπίσεις και εμπορία ναρκωτικών.

Ο ίδιος επιθυμεί την απόδοση δικαιοσύνης στον μέγιστο βαθμό, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ειρήνης. Οι ποινές μπορεί να επιβληθούν «με διάφορους τρόπους» και όχι κατ’ ανάγκην με τον εγκλεισμό σε φυλακές, σημείωσε.

Οι διαπραγματευτές που συμμετέχουν στις συνομιλίες στην Κούβα έχουν καταλήξει σε συμφωνίες για διάφορα επιμέρους ζητήματα, όπως η αγροτική μεταρρύθμιση, η συμμετοχή των ανταρτών στην πολιτική ή η καταπολέμηση της εμπορίας των ναρκωτικών. Την τρέχουσα περίοδο, συζητούν ακανθώδη ζητήματα όπως είναι ο αφοπλισμός των ανταρτών και η αποζημίωση των θυμάτων.