Skip to main content

Με τα μάτια στραμμένα στο Βερολίνο η κυβέρνηση

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κρίσιμη θεωρείται και από την ελληνική κυβέρνηση η σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο της Άγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία μάλιστα του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι η συνάντηση γίνεται ένα εικοσιτετράωρο μετά την αποκάλυψη από το Wikileaks, της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου, το Μαξίμου αναμένει από τη σημερινή συνάντηση νέα για την προσέγγιση ή μη του Ταμείου με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αν θα βρεθεί κοινή γραμμή σε «μέτρα και ελάφρυνση του χρέους».

Αναμένει δηλαδή να διαπιστώσει αν οι αποκαλύψεις του Wikileaks θα επισπεύσουν τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση που η κυβέρνηση προσδοκά και περιέγραψε χθες ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Απριλίου.

Προπαρασκευαστικές της σημερινής συνάντησης στο Βερολίνο ήταν και οι δύο χθεσινές συναντήσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με της Άγκελα Μέρκελ και του Γερούν Ντέισελμπλουμ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι οποίος βρέθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας Γκίντο Βεστερβέλε.

Χθες η Αθήνα επιχείρησε με κάθε τρόπο να δείξει ότι από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΟΙΚ με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους προκύπτει ομοθυμία σε ό,τι αφορά στην ανάγκη να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση.

Άλλωστε ο μεγάλος φόβος του Μαξίμου είναι αυτό ακριβώς που προσπαθεί να αναδείξει με αφορμή την αποκάλυψη του Wikileaks: το ενδεχόμενο δηλαδή να καθυστερήσει η αξιολόγηση και να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα deja vu της περσινής άνοιξης που οδήγησε στη συμφωνία-«συνθηκολόγηση» της 13ης του περασμένου Ιουλίου.