Skip to main content

Ισπανία: Πρόταση για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους 55-65

H Ισπανία επανεκκινεί τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και το νέο πόρισμα του ΕΜΑ και πλέον, η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, όπου εκπροσωπούνται το υπουργείο και οι περιφερειακοί αξιωματούχοι δημόσιας υγείας, πρότεινε την επέκταση της χρήσης του εμβολίου σε ηλικίες έως 65 ετών (μέχρι τώρα το όριο ηλικίας ήταν τα 55 έτη), σύμφωνα με δύο πηγές που ήταν παρούσες στη συνάντηση. Το μέτρο θα πρέπει να εγκριθεί πιθανότατα σήμερα από το Διακρατικό Συμβούλιο.

Το ζήτημα της ηλικίας με το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν πάντα θέμα συζήτησης μεταξύ εμπειρογνωμόνων και υγειονομικών αρχών. Παρόλο που ο EMA έδωσε το πράσινο φως στη χορήγηση του από την ηλικία των 18 ετών, στις κλινικές δοκιμές που ήταν διαθέσιμες εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι άνω των 55 ετών για να επαληθεύσουν την αποτελεσματικότητά του.

Έτσι, στην αρχή, το Διαπεριφερειακό Συμβούλιο Υγείας έκανε έκκληση στην αρχή της σύνεσης και συμφώνησε να τη χορηγήσει σε άτομα κάτω των 55 ετών. Μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί 981.123, η συντριπτική πλειοψηφία του βασικού προσωπικού.

Ωστόσο, αρκετές κοινότητες, όπως η Καταλονία ή η Μαδρίτη, απαιτούσαν για εβδομάδες να παρατείνουν την ηλικία εμβολιασμού με εκείνη του AstraZeneca και η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας συμφώνησαν σε συνάντηση για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση.

Ωστόσο, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την ίδια εβδομάδα που ο EMA άρχισε να ερευνά περιπτώσεις των θρομβώσεων και η Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει την απόφαση έως ότου επιλυθούν οι υποψίες για το φάρμακο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País