Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ένα από τα «όπλα» μας είναι και η σωστή ενημέρωση. Τα περιοριστικά μέτρα, τα μέτρα στήριξης για την οικονομία, οι αλλαγές στις συναλλαγές με εφορία και τράπεζες, οι εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο, είναι όλα νέα και αλλάζουν καθημερινά. Τα «θολά» σημεία δεν λείπουν, όπως σε κάθε τι πρωτόγνωρο.

Tο naftemporiki.gr και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν νέες απορίες αναγνωστών και δίνουν τις απαντήσεις.

Νοικιάζω διαμερίσματα μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων και έχουν ακυρωθεί όλες οι κρατήσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων. Δικαιούμαι κάποια στήριξη;

Όχι, δεν προβλέπεται κάποια στήριξη από το κράτος. Τα μέτρα στήριξης αφορούν επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Ωστόσο κάποιες πλατφόρμες, όπως η Airbnb, έχουν ανακοινώσει ότι θα καλύψουν το 25% του ποσού που χάνει ο ιδιοκτήτης για τις ακυρώσεις που έγιναν σε συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να επικοινωνούν με την πλατφόρμα για να ενημερώνονται για την πολιτική της.

Τι γίνεται όταν οι ενοικιαστές δεν πληρώνουν ούτε το 60% του ενοικίου που οφείλουν; Ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες έξωσης η όχι;

Δεν έχει προβλεφθεί άλλη κάλυψη των ενοικιαστών πέραν της μείωσης του μισθώματος κατά 40%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης εάν το αποφασίσει έχει νομικά το δικαίωμα να εκκινήσει τέτοιες διαδικασίες.

Στο σύστημα στήριξης εργαζομένων, ενώ έχει ανακοινωθεί η επιδότηση ενοικίου για εργαζομένους πληγέντων εταιρειών, η επιλογή δεν είναι ενεργοποιημένη. Τι θα κάνω;

Για όσους είχαν ήδη προχωρήσει στην αίτηση για την ενίσχυση των 800 ευρώ η συμπλήρωση των στοιχείων μίσθωσης ακινήτου θα γίνει στη φάση της διόρθωσης. Οι ημερομηνίες που ισχύουν ανεξαρτήτως ΑΦΜ είναι 11-13 Απριλίου για όσους θα έχουν υποβάλλει αίτηση έως και τις 10 Απριλίου. Ακολουθούν ακόμη δύο κύκλοι διορθώσεων και ανακλήσεων στις  21-23 Απριλίου και 01-03 Μαΐου.

Εάν έχω ήδη πληρώσει ολόκληρο το μίσθωμα του Μαρτίου, μπορεί η μείωση να προστεθεί σε εκείνη του Απριλίου;

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους ενοικιαστές έχουν ήδη πληρώσει ολόκληρο το ενοίκιο του Μαρτίου. Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να εξασφαλίσουν τη μείωση 40% στο ενοίκιο του Απριλίου.

Η μείωση του 25% ισχύει  και για την πληρωμή ΕΤΕΑΕΠ; Τι ισχύει για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι;

H έκπτωση αφορά όλους τους κλάδους ασφάλισης και επομένως και την πληρωμή ΕΤΕΑΕΠ, εφόσον η επιχείρηση ανήκει στους πληττόμενους κλάδους.

Όσοι επαγγελματίες είναι παράλληλα ασφαλισμένοι και ως μισθωτοί δικαιούνται τις παρατάσεις τρεχουσών εισφορών για τυχόν διαφορά εισφοράς για την ασκούμενη επαγγελματική δραστηριότητα που προκύπτει μετά τη σύγκριση με τον μισθό (για περιόδους απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020).

Αν έχουν ήδη πληρωθεί οι εισφορές του Φεβρουαρίου 2020 πριν την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων με τον παλαιό ή νέο κωδικό πληρωμής θα χαθεί η έκπτωση του 25%;

Οι πληρωμές με τους παλαιούς κωδικούς θα θεωρηθούν καταβολές σε εισφορές του 2019. Αυτό σημαίνει ότι έως σήμερα, 10 Απριλίου, θα πρέπει κάποιος να κάνει καταβολή με τον νέο κωδικό για να επωφεληθεί της έκπτωσης. Το ποσό που είχε ήδη καταβληθεί θα πιστωθεί και θα του επιστραφεί. Αν έχει γίνει η πληρωμή με το νέο κωδικό δεν χρειάζεται νέα αίτηση. Η διαφορά και πάλι θα πιστωθεί.

Πώς υπολογίζεται το κόστος της τηλεκπαίδευσης για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων;

Από το κόστος των διδάκτρων αφαιρείται εκείνο που έχει να κάνει με υπηρεσίες, που απαιτούν τη φυσική παρουσία των μαθητών και πλέον δεν παρέχονται: μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες κ.α.

Για το υπόλοιπο ποσό δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το κόστος. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ΚΥΑ εναπόκειται στις επιχειρήσεις-εργοδότες και στους υπόχρεους καταβολής διδάκτρων να συμφωνούν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διδάκτρων που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας.

Στο πλαίσιο του lockdown γίνεται έλεγχος στους ανήλικους;

Και για τους ανήλικους ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Δικαιούνται  ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό το επίδομα των 800 ευρώ; Ισχύει το ίδιο για την επιστρεπτέα προκαταβολή;

Οι ατομικές επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την ενίσχυση των 800 ευρώ, η οποία και καταβάλλεται στον  επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου.

 Για την επιστρεπτέα προκαταβολή ενδιαφέρον μπορούν να εκδηλώσουν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον έναν έως 500 εργαζομένους.  Συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.
  • Να είναι επιχειρήσεις που:

α) δεν είναι προβληματικές, κατά την έννοια του Κανονισμού αριθ. 651/2014 ή δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια, ως συνεπεία της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

β) πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού αριθ. 1407/2013 για τις ενισχύσεις de minimis και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο ενίσχυσης, για την τριετία 2018-2020.

  • Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή

Δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού γονείς των οποίων τα παιδιά δεν ήταν γραμμένα σε βρεφονηπιακό σταθμό;

Ναι, εφόσον υπάρχει παιδί κάτω των 15 ετών, ανεξάρτητα από το εάν πήγαινε σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό ή το κρατούσε ο παππούς ή η γιαγιά, ο ένας από τους δύο γονείς έχει δικαίωμα άδειας ειδικού σκοπού.

Απολύθηκα/ αποχώρησα οικειοθελώς από την εργασία μου κατά το διάστημα από 01/03 έως και 20/03/2020, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την περίπτωσή μου;

Ναι, σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης εργαζόμενου που έλαβε χώρα από 01/03 έως και 20/03/2020, ο εργαζόμενος δικαιούται την ένταξη στην επιδότηση των 800 ευρώ, εφόσον η εταιρεία είναι ενταγμένη στους κλάδους που πλήττονται ή έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Προϋπόθεση είναι να μη λαμβάνει παράλληλα επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ.

Θέλω να παραλάβω δέμα από το ΚΤΕΛ/ από κατάστημα εταιρείας ταχυμεταφορών. Επιτρέπεται η μετακίνησή μου και με ποιο κωδικό;

Όχι, δεν έχει προβλεφθεί μετακίνηση για παραλαβή δεμάτων από τα ΚΤΕΛ ή καταστήματα εταιρείας ταχυμεταφορών. Θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση ώστε τα δέματα να φτάσουν στο σπίτι σας.

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ