Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Επανεκκίνηση σχέσεων με Ρωσία για το κοινό μας όφελος

Την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως στόχο της επίσκεψής του στη Μόσχα κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

«Σκόπος της παρουσίας μου είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας προς όφελος και των δύο χωρών αλλά προς όφελος και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε κατά την εισαγωγική συνομιλία του με τον κ. Πούτιν. 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δύο λαοί έχουν βαθιές ρίζες και διαχρονικές σχέσεις και εξαιτίας των κοινών αγώνων και της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. 

«Αυτή η σχέση», πρόσθεσε, «διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία». 

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδας, λέγοντας πως ο όγκος των συναλλαγών είχε διπλασιαστεί. Πρόσθεσε όμως πως δυστυχώς πέρυσι υπήρξε μείωση κατά 40%. 

Για το λόγο αυτό εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού «έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή, γιατί πρέπει να αναλύσουμε τί θα μπορούσαμε από κοινού οι δύο μας να κάνουμε ώστε να αποκαταστήσουμε τους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης».

Εξάλλου, εξέφρασε τη χαρά του γιατί υποδέχεται την ελληνική αντιπροσωπεία τις παραμονές του ορθόδοξου Πάσχα, «μια κοινή μας εορτή» και τόνισε και αυτός με τη σειρά του ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν «ιδιαίτερο χαρακτήρα», καθώς διαθέτουν αυτές τις πνευματικές και παλαιές κοινές ρίζες.