Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Να μην γίνει η Ελλάδα «δούρειος ίππος» της Μόσχας

Στην επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον και του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα επικεντρώνονται οι αρθρογράφοι του γερμανικού Τύπου, με παραινέσεις κυρίως προς την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού να μη γίνει «δούρειος ίππος» της Ε.Ε.

Μοιάζει σαν το παιχνίδι με την μαργαρίτα: Θα πληρώσει η Αθήνα ή δεν θα πληρώσει; Και το πιο βασικό: έχει για να πληρώσει; Οι επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο γύρω από την ελληνική ρευστότητα και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις. Κι όλα αυτά ασκώντας, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα die Welt, μια ελληνικού τύπου διπλωματία Ανατολής – Δύσης.

«Ο πόθος της Ελλάδας για χρήματα που θα αποτρέψουν την χρεοκοπία της είναι πολύ μεγάλος» σχολιάζει ο αρθογράφος της. «Αν όμως ο πρωθυπουργός της θα επιστρέψει από τη Μόσχα με μια επιταγή παραμένει ανοιχτό. Ναι μεν ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα αύριο στο Κρεμλίνο, αλλά τα ρωσικά ταμεία θα παραμείνουν προφανώς κλειστά, όπως εκτιμά ο πολιτικός επιστήμων Ντμίτρι Τρενίν. Η κρίση στη Ρωσία δυσκολεύει τον Πούτιν να βοηθήσει τη χώρα της ΕΕ (…) Η επίσκεψη Τσίπρα γίνεται αντικείμενο προσεκτικής παρατήρησης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποιούν να μη γίνει η Ελλάδα “δούρειος ίππος” στην Ε.Ε. σε περίπτωση που δεχθεί βοήθεια από τη Μόσχα και σπάσει το μέτωπο των κυρώσεων σε βάρος της χώρας λόγω της ουκρανικής κρίσης» σημειώνει η εφημερίδα.

Από την πλευρά της η αριστερή εφημερίδα ΤΑΖ του Βερολίνου χαρακτηρίζει επικίνδυνη αυτή τη διπλωματική κινητικότητα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. «Παραμένει το ερώτημα προς τι όλη αυτή η διπλωματία», αναρωτιέται ο αρθρογράφος της. «Η Ελλάδα και η τρόικα συμφώνησαν σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Η Ευρωζώνη επιμένει σε μεταρρυθμίσεις πριν εγκρίνει νέα δάνεια για να πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τις μεταρρυθμίσεις, που τις θεωρεί ως ένα καθαρό πρόγραμμα φτωχοποίησης. Στο τέλος όμως η Ευρωζώνη θα εγκρίνει ακριβώς τα ποσά που χρειάζεται η Ελλάδα για να παραμείνει εντός. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει παραχωρήσεις που στην πράξη θα μποϊκοτάρει. Πρόκειται για έναν συμβολικό αγώνα που είναι όμως καταστροφικός», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Στο δυτικό μέτωπο της ελληνικής διπλωματίας, στην Ουάσιγκτον, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει φωτογραφία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών να προσέρχεται χαμογελαστός στο ΔΝΤ ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών με την επισήμανση ότι προσπαθεί να μεταδώσει κλίμα αισιοδοξίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πολιτικός διαβεβαίωσε την επικεφαλής του Ταμείου ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. «Ποιες θα είναι οι εξελίξεις αυτήν την εβδομάδα με τη χώρα του και τα δημοσιονομικά της, δεν θέλει να αποκαλύψει ο Βαρουφάκης παρά μόνο στις 24 Απριλίου, στην προγραμματισμένη συνάντηση του Eurogroup», σημειώνει ο αρθρογράφος. «Θα ήταν και η ύστατη στιγμή, καθώς το πρόγραμμα παρατάθηκε πάλι στο τέλος Φεβρουαρίου για άλλους τέσσερις μήνες».

Το περιοδικό der Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση γράφει ότι ο υφυπουργός Νέιθαν Σιτς, αρμόδιος για θέματα διεθνών σχέσεων στο αμερικανό υπουργείο Οικονομικών κάλεσε την Αθήνα να συνεργαστεί καλύτερα με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, να διαπραγματευτεί με σοβαρότητα και να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της. «Αυτό ήταν το καθαρό μήνυμα που έδωσε ο ίδιος στον Γιάνη Βαρουφάκη κατά την συνάντησή τους», αναφέρεται στο άρθρο με τίτλο «Αρνητική απάντηση από την Αμερική».

Τέλος, η εφημερίδα Rhein Zeitung αφιερώνει άρθρο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, εκφράζοντας τη θέση ότι όταν ένα πρόβλημα γίνεται ευρωπαϊκό πρέπει και η επίλυσή του να είναι ευρωπαϊκή. «Αλληλεγγύη είναι κάτι περισσότερο από την εκπλήρωση ευχών άλλων. Πρόκειται για το ερώτημα πόσο καλή χρήση κάνει κάποιος με τη βοήθεια που παίρνει, εάν την εξανεμίζει ή την επενδύει σε συγκεκριμένα σχέδια που ευνοούν αναπτυξιακούς στόχους. Αυτό το μάθημα θα πρέπει να διδαχθούν όλοι, η Ελλάδα όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Ό,τι κι αν λένε ορισμένοι, αυτή η κοινότητα δεν είναι και τόσο κακή όσο την καθυβρίζουν, αλλά ούτε και τόσο καλή όσο θα μπορούσε να είναι παρά τα στενά της πλαίσια».

Πηγή: Deutsche Welle