Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ένα από τα «όπλα» μας είναι και η σωστή ενημέρωση. Τα περιοριστικά μέτρα, τα μέτρα στήριξης για την οικονομία, οι αλλαγές στις συναλλαγές με εφορία και τράπεζες, οι εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο, είναι όλα νέα και αλλάζουν καθημερινά. Τα «θολά» σημεία δεν λείπουν, όπως σε κάθε τι πρωτόγνωρο.

Tο naftemporiki.gr και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν νέες απορίες αναγνωστών και δίνουν τις απαντήσεις.

1. Τι προβλέπεται για την καταβολή διδάκτρων των φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων που κάνουν διαδικτυακά τα μαθήματά τους;

Η καταβολή των διδάκτρων σε όσα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια λειτουργούν με προγράμματα τηλεκπαίδευσης, θα γίνει κανονικά  είχε ανακοινώσει αρχικά η κυβέρνηση. Με σημερινή του απόφαση το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι: 

1.Μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες κ.ά., από τους εργοδότες-επιχειρήσεις δεν χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία και δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ποσών από τους υπόχρεους.
2. Εναπόκειται στις επιχειρήσεις-εργοδότες και στους υπόχρεους καταβολής διδάκτρων να συμφωνούν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διδάκτρων που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας/κατάρτισης για το χρονικό διάστημα της προηγούμενης παραγράφου κατ’ αναλογία της παρεχόμενης υπηρεσίας τηλεκπαίδευσης/τηλεκατάρτισης.
3. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, δεν υφίσταται καμία υποχρέωση καταβολής διδάκτρων για το ανωτέρω διάστημα.

2. Τι θα γίνει με τα διπλώματα οδήγησης που λήγουν μέσα στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων;

Εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά οι άδειες οδήγησης που λήγουν, για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα. Θα δοθεί δυνατότητα ανανέωσης αργότερα. Ωστόσο, εάν πρόκειται για επαγγελματικό δίπλωμα οδηγού, θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Μεταφορών.

3. Οι αποκλειστικές νοσοκόμες δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ;

Οι αποκλειστικές νοσοκόμες με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα δεν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, εάν δεν έχουν σύμβαση με εργοδότη. Ωστόσο, εάν έχουν κάνει έναρξη του ΚΑΔ 86.90.12.01 «υπηρεσίες αποκλειστικών νοσοκόμων» στην εφορία, μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για το voucher των 600 ευρώ.

4. Ο ΚΑΔ «υπηρεσίες φυσιοθεραπείας» δικαιούται το επίδομα των 800 ευρώ ή τα 600 ευρώ των επιστημόνων;

Ο ΚΑΔ 86.90.1… για υπηρεσίες υγείας έχει ενταχθεί στα μέτρα στήριξης και στη λίστα με τους δικαιούχους των voucher. Eάν ισχύουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ενίσχυσης των 800 ευρώ (εργαζόμενος με σύβαση σε αναστολή), τότε δεν μπορείτε να κάνετε αίτηση και για το voucher.

5. Οι εργαζόμενοι ορισμένοι χρόνου που απολύθηκαν  μπορούν να πάρουν τα 800 ευρώ;

Την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ μπορούν να λάβουν όσοι απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου έως και 20 Μαρτίου. Από εκείνη την ημερομηνία όσες επιχειρήσεις θέλουν να επωφεληθούν των μέτρων στήριξης, δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις. Οι παραπάνω δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν δικαιούνται ή όχι  την τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

6. Προβλέπεται κάποια στήριξη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού για τους μακροχρόνια ανέργους, που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, αλλά δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας;

Οι μακροχρόνια άνεργοι δεν δικαιούνται τα 800 ευρώ, ούτε έχει προβλεφθεί προς το παρόν κάποια άλλη ειδική στήριξη.

7. Είμαι αγρότης. Χρειάζεται να συμπληρώνω καθημερινά νέο έντυπο για να πηγαίνω στη δουλειά μου;

Οι αγρότες ως αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση τύπου Α, που αφορά τη μετακίνηση εργαζομένων. Συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη. Στην περίπτωση αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών συμπληρώνεται από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας, όπως και το ωράριο προσέλευσης στον τόπο και εργασίας και αποχώρησης από αυτόν.

8. Έχω ταξιδέψει από νησί στην Αθήνα για ιατρικό έλεγχο μετά της συζύγου μου. Για τη μεταφορά μας στο λιμάνι της Ραφήνας από συγγενείς με 2 ΙΧ τι βεβαιώσεις απαιτούνται;

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας τις βεβαιώσεις των ιατρικών ελέγχων και οι οδηγοί να συμπληρώσουν τις βεβαιώσεις για βοήθεια σε άτομο που έχει ανάγκη.

9. Επιχείρηση με έναρξη το 2019 έκλεισε  υποχρεωτικά δικαιούται στήριξης;

Ναι, εάν υπάγεται στους ΚΑΔ με τις πληττόμενες επιχειρήσεις δικαιούται στήριξης. Ειδικά για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες, ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (κάθε νομικής μορφής εκτός Α.Ε.) που απασχολούν έως 5 άτομα προϋπόθεση είναι να μην έχουν υποβάλει τους τελευταίους έξι μήνες μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ.

10. Πώς πληρώνουμε λογαριασμούς ΔΕΚΟ (πχ ΕΥΔΑΠ);

Όλοι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ μπορούν να πληρωθούν ηλεκτρονικά (είτε μέσω των εφαρμογών στις ιστοσελίδες τους είτε μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνεργαζόμενων τραπεζών). Ειδικά για την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, έχει υπάρξει διαβεβαίωση ότι δεν θα κόβεται το νερό σε όσους καθυστερούν την πληρωμή για όσο διαρκεί η κρίση του νέου κορωνοϊού.

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ.